Befőzés profi módon

lakberbazar.huBiztosan neked is akadnak olyan ételek, amelyek elfogyasztásánál minden falat egy személy vagy egy hely történetét meséli el; emléket ébreszt. Ilyenek például a nagymamák által készített lekvárok és befőttek.

Sokan viszont hiába öröklik meg ezeknek a receptjét, nem mernek nekiállni a befőzésnek, mivel nincsen tapasztalatuk. Ha te is ebbe a táborba tartozol, akkor ajánljuk, hogy olvass tovább, mert ebben a cikkben beavatunk a befőzés különféle fortélyaiba.

Hogyan lehetsz sikeres a gyümölcsök és zöldségek befőzésénél?

Ahhoz, hogy a kamrád polcain sorakozzanak a befőttesüvegek tele a kertedből betakarított gyönyörű gyümölcsökkel és zöldségekkel, egyrészt szükséged van a megfelelő eszközökre, amelyeket megtalálhatsz a Lakberbazár befőzési és tartósítási kellékei között is, másrészt pedig követned kell az egyes folyamatokhoz tartozó utasításokat.

Befőzési eljárás 

Az egész befőzési eljárás ökölszabálya szabálya az, hogy a kívánt gyümölcsöket és zöldségeket a lehető leggyorsabban kell leszedni és feldolgozni, mielőtt elveszítenék frissességüket és megromlanának.

De az is jó trükk lehet például a saját paradicsomszósz elkészítésénél, hogy a zöldséget kimagozod, és érett állapotban lefagyasztod. Ezután kiolvasztod egy szűrőedényben, ezzel pedig azonnal eltávolíthatóvá válik a héj a paradicsomról, és így megspórolsz egy lépést a befőzési folyamatban.

Mosás

A befőzés előtt talán az egyik legfontosabb lépés, hogy minden gyümölcsöt és zöldséget alaposan moss meg, így ezáltal eltávolíthatod róluk a port, a különféle egyéb szennyeződéseket és a baktériumokat.

Szintén az előkészítési folyamathoz tartozik az általad vásárolt befőttesüvegek megfelelő sterilizálása is, mielőtt bármi is beléjük kerülne. Ezt megteheted mosogatógépben, de amennyiben nem rendelkezel vele, akkor léteznek más módszerek is.

Vegyél egy nagy fazekat, amelybe beleférnek, tedd bele őket, majd engedj annyi forró vizet, hogy mindent ellepjen, és adj hozzá konyhai mosogatószert. Ha kihűlt a víz, akkor egy szivaccsal alaposan dörzsöld át az üvegeket. Amint ezzel megvagy, érdemes még meleg folyóvíz alá tartani őket, hogy kimenjen belőlük a mosószer maradéka is. Ezután pedig már csak annyit kell tenned, hogy lecsepegteted őket.

Recept kiválasztása

Ha már tudod, hogy mit szeretnél befőzni, keress egy receptet egy megbízható forrásból, amit a legjobb eredmény érdekében érdemes pontosan követned. Egy-egy módosítás ugyanis megváltoztathatja a savszintet, és baktériumok növekedését idézheti elő.

Kitöltés

Ez a lépés szerintünk nem igényel nagyon sok magyarázatot. Szükség lesz hozzá a befőttesüvegekre, egy merőkanálra és egy tölcsérre. Egy dolgot ne felejts el: mindenképpen hagyj elegendő helyet az üveg tetején, nehogy az étel túlcsorduljon.

Címkézés

Legvégső lépésként pedig mielőtt beraknád az üvegeket a kamrába, azt tanácsoljuk, hogy jelöld meg rajtuk a tartalmukat és az elkészítés dátumát. Ehhez pedig jól jönnek majd a fentebb is említett webáruházban megtalálható különféle öntapadós, mintás címkék.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mikor, milyen biciklit érdemes venni a gyereknek?

vas okt 9 , 2022
Aki látott már gyerekeket testközelből, az pontosan tudja, hogy az apróságok valóságos energiabombák. A mozgásigényüket nemcsak azért célszerű kielégíteni, hogy este gyorsabban és könnyen aludjanak el a fáradtságtól, hanem a fejlődésükhöz is elengedhetetlen. A kicsik természetes kíváncsisággal fordulnak a járás megtanulása után a járgányok felé, így a szülőknek érdemes alaposan […]
kerekparwebshop.eu

És még ez is...