Az esélytelenek nyugalma: jogkörbővítést kér az Integritás Hatóság

Bíró Ferenc, Integritás HatóságBenyújtotta az Országgyűlésnek első, a 2023-as évről szóló beszámolóját az Integritás Hatóság; a hatóság öt lezárt és tizenhat folyamatban lévő tavalyi vizsgálata 120 milliárd forint uniós támogatást érintett.

A közlemény idézi Biró Ferencet, a hatóság elnökét, aki azt mondta, a szervezet létrehozása jelentős mérföldkő, amely tükrözi Magyarország és az Európai Bizottság elkötelezettségét a korrupció elleni küzdelemben. Hozzátette: a hatóság autonóm intézményként egyszerre erősíti a hatalmi ágak szétválasztását és áll a gazdaság tisztítására irányuló erőfeszítések élére. Az elnök nemzeti és uniós szinten is „tiszteletet parancsolónak” nevezte azt, hogy egy év alatt felépült egy „hiteles” intézmény, amelynek 2023 januárjában „egy maroknyi elkötelezett” munkavállalóján kívül sem saját eszközei, sem saját helyiségei, gyakorlatilag semmije sem volt.

Biró szerint feltárták a közbeszerzési és vagyonnyilatkozati rendszerek nem hatékony elemeit és hiányosságait. Ezen problémák orvoslására ajánlásokat, valamint gyorsan bevezethető, a probléma mértékéhez képest költséghatékony megoldásokat fogalmaztak meg és tettek közzé. A jelentéseikkel és egy anonim bejelentési platform létrehozásával céljuk a közbizalom helyreállítása, valamint az elszámoltathatóság kultúrájának meghonosítása. Kitért arra: a prevenció terén is sok tennivalója van a hatóságnak.

Biró szerint a küldetésük túlmutat a végrehajtáson. A korrupcióval szembeni zéró tolerancia irányába mutató kulturális változást mozdítanak elő. Ahhoz, hogy a hatóság elérje azt a célt, amelyre ténylegesen létrehozták, a jogkörök kérdését napirendre kell venni. Ez az Integritás Hatóság első számú prioritása és ehhez kéri a kormány, az Országgyűlés és az Európai Bizottság támogatását. A soványka, harminc oldalas beszámolót a hatóság a törvényi előírásoknak megfelelően az Európai Bizottságnak is megküldi tájékoztatásul.

Olvasd el a a Korrupcióellenes Munkacsoport elemzést is!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A GVH és a NAV is figyel a fogyasztóvédelemre

vas márc 17 , 2024
ShareTweetPinShareA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) nagy hangsúlyt helyez a fogyasztók védelmére a világhálón is, és elemzi a mesterséges intelligencia (MI) piaci versenyre gyakorolt hatását is. A GVH fogyasztóvédelmi világnap – március 15. – alkalmából kiadott közleménye szerint a MI robbanásszerű terjedése torzíthatja a versenyt a digitális ágazatokban és kiszolgáltatottabb helyzetbe hozhatja […]
mesterséges intelligencia

És még ez is...