Internyet: Putyin tovább szigorítja az oroszok nethasználatát

orosz internetPutyin olyan törvénymódosításokat írt alá, amelyek az online anonimitás megsemmisítésével, a szólásszabadság eltiprásával és az innováció elfojtásával fenyegetnek.

Az idei évtől kezdve az internetes platformoknak államilag jóváhagyott rendszereken keresztül kell ellenőrizniük az új felhasználók személyazonosságát, mielőtt hozzáférést biztosítanának. A VPN használatára vonatkozó tanácsadás bűncselekménynek minősül majd, bizonyos Gmail-használatokat betiltanak, és a nem államilag jóváhagyott tárhelyszolgáltatókat illegálissá válnak.

Az orosz képviselők és törvényhozók Ukrajna lerohanása óta felváltva licitálnak egymásra, hogy melyikük tud a lehető legagresszívabb nyugatellenes törvényjavaslattal előállni. Ilyen, korábbi javaslat például az az Amerika- és Európa-ellenes terv, amely szerint Oroszországban mindenki kalózkodhatna nyugati tartalmakkal. Arra persze nem gondoltak, hogy ha az oroszok számára lehetővé tennék ingyenesen a jó minőségű külföldi tartalmakat, szinte bizonyos, hogy az orosz tartalmakért egy árva kopejkát sem lesznek hajlandók fizetni az orosz polgárok. Nagy az esélye, hogy a terv megvalósulásával az orosz szórakoztatóipar összeomlana.

A többi terv, amely a kalózplatformok állami engedélyezésétől kezdve a korábban blokkolt kalózoldalak blokkolásának feloldásáig terjed. Aztán ott volt az orosz „Szuverén RuNet” kezdeményezés is, amelynek értelmében az internet oroszországi szeglete egy tűzfal mögé kerülne, ahol egy utópisztikus zárt ökoszisztéma keretein belül, a világ többi részétől teljesen elszigetelve „virágozna”. Mondjuk a kínai barátaink ebben biztosan tudnak segíteni Oroszországnak.

A drákói tervek nem spekulatívak, lassan törvényerőre emelkednek

Oroszország ugyan még nem tudta elvágni magát teljesen a civilizációtól, de arra képes, hogy az embereket, vállalatokat és befektetőket szabad akaratukból távozásra bírja. Azzal, hogy az internet saját szegletét ellenséges környezetté teszi, ahol a szólásszabadság a múlté, felveti annak a kényszerét, hogy az internetes vállalkozók az orosz állam teljes felügyelete alá kerüljenek, vagy elhagyják Oroszországot.

A 2023. július 31-i keltezésű, és a Putyin által jóváhagyott 406-FZ számú szövetségi törvény módosítása olyan, mint egy disztópikus rémálom, amely megalapozza a legsötétebb jövőt. Hamarosan tilos lesz regisztrálni olyan külföldi e-mail-rendszerekbe, mint például a Gmail. És ez csak az előjátéka a 2023 karácsonya előtti hetekben életbe lépő további korlátozásoknak.

Nincs névtelenség, nincs magánélet

Decembertől kezdve az orosz online platformoknak törvényileg kötelező lesz ellenőrizni az új felhasználók személyazonosságát, mielőtt hozzáférést biztosítanának a szolgáltatásokhoz. Ez sem lesz egyszerű eset, ha egy megerősítő linket küldenek egy orosz üzemeltetésű e-mail fiókba. A platformok csak olyan felhasználóknak nyújthatnak majd szolgáltatásokat, akik a kormány által jóváhagyott ellenőrzési mechanizmusok segítségével pontosan bizonyítani tudják, hogy kik is ők valójában.

Például azok a felhasználók, akik már rendelkeznek mobiltelefon-előfizetői számmal, amelyet a kormány által létrehozott más hivatalos eljárással szereztek meg, képesek lesznek azonosító megállapodást kötni egy online szolgáltatás/weboldal üzemeltetőjével. Az engedélyezést követően a felhasználó biztonságban használhatja majd a szolgáltatást, tudva, hogy bármit is mond a platformon, az visszakövethető őhozzá.

Egy másik lehetőség a webhelyek tulajdonosai számára, hogy a felhasználókat az egységes azonosítási és hitelesítési rendszer néven ismert szövetségi platformon keresztül igazolják. A 2022 decemberében elfogadott törvény az egységes rendszer használatára és az állampolgárok személyazonosságának biometrikus adatokkal történő azonosítására és hitelesítésére vonatkozik.

Az utolsó lehetőség egy harmadik fél által működtetett, a kormányzati szabályoknak és előírásoknak már megfelelő platform által működtetett hitelesítési rendszer használata. Ezek a szabályok túlmutatnak a szolgáltatás technikai képességein; a platformnak olyan orosz állampolgár tulajdonában kell lennie, aki nem rendelkezik más ország állampolgárságával, és független olyan személytől, aki nem felel meg ugyanezeknek az előírásoknak.

A VPN-ek még mindig nem tiltottak, de az új szabályok kijátszásról való beszéd bűncselekménynek számít

A fentiek drákói jellege ellenére Oroszország még mindig nem tiltja be teljesen a VPN-szolgáltatókat és a hasonló szolgáltatásokat, de úgy tűnik, hogy ismerős taktikát alkalmaznak. Miután a legtöbb mainstream szolgáltató számára elviselhetetlen adminisztratív kötelezettségeket írtak elő, beleértve például az állami regisztrációt, mára csak az előírásoknak megfelelő VPN-cégek maradtak Oroszországban. Az olyan információk közzététele, amelyek a VPN-ek, a Tor és hasonló eszközök használatára vonatkozó tanácsadásnak felelnek meg, bűncselekménynek minősülnek. Ráadásul a hagyományos tárhelyszolgáltatókat állami regisztráció és a VPN-szolgáltatókra kirótt kötelezettségekhez hasonló új kötelezettségek terhelik majd.

A tárhelyszolgáltatóknak állami engedélyt kell szerezniük

Az új jogszabály-módosítások szabályozzák a „számítási teljesítmény nyújtásával” kapcsolatos üzleti tevékenységet „információk elhelyezése” céljából egy „állandóan az internethez kapcsolódó” rendszerben.

Az állam által az üzemeltető cégekre rótt kötelezettségek számosak, és az új módosítások nem próbálják elrejteni, hogy az államnak való megfelelés biztonsági kérdésekben kötelező. Az Oroszország biztonságával kapcsolatos nyomozati tevékenységet folytató, illetve az Oroszország biztonságával kapcsolatos, felhatalmazott „állami szervek” megkövetelhetik és a tárhelyszolgáltató vállalatoktól el is várják, hogy megakadályozzák az állam által illegálisnak tevékenységek, tartalmak nyilvánosságra hozatalát. Ez a teher jelentős felelősségvállalással jár a tárhelyszolgáltatók számára.

Regisztráció és megfelelés

Az elképzelések szerint a kormány kijelöl egy szervezetet, amely létrehozza és vezeti a tárhelyszolgáltatók nyilvántartását. A nyilvántartásba való felvételt követően és a működési engedély birtokában (határidő: 2024. február 1.) a tárhelyszolgáltatók és az online szolgáltatások megkapják az állam által tiltott tevékenységek, tartalomtípusok és bizonyos viselkedési formák listáját. A platformüzemeltetők kötelesek lesznek intézkedéseket hozni a „feltárt jogsértések megszüntetésére”, majd az eredményt jelenteni a hatóságoknak. Ennek elmulasztása a nyilvántartásból való kizárást, és ezzel együtt az oroszországi üzleti tevékenység folytatásának megszüntetésének lehetőségét jelenti.

A nyilvántartásba való esetleges felvételhez a tárhelyszolgáltató cégeknek orosz jogi személyeknek kell lenniük, akik olyan orosz állampolgár irányítása alatt állnak, aki nem rendelkezik más ország állampolgárságával. 2024 szeptemberéig az állami szervek csak a nyilvántartásban szereplő vállalatok által rendelkezésre álló „számítási teljesítményt” használhatják, míg a külföldi jogi személyek vagy állampolgárok tulajdonában lévő „információs rendszerek” és szoftverek használata tilos lesz. Hasonló orosz tulajdonjogi szabályok vonatkoznak majd a híraggregátor platformokra is, amelyek az orosz kormány végső ellenőrzése alatt fognak működni — írja a Torrentfreak.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A Magyarok többnyire magyar zenét hallgatnak

hét aug 14 , 2023
A most közzétett tanulmányból kiderül, hogy itthon a magyar zenéket többen hallgatják, mint a külföldit. A magyarországi digitális zenefogyasztás legfontosabb trendjeiről készített kutatást a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Magyar vagy külföldi zenét hallgatnak többet a magyarok? Kik a legnépszerűbb nemzetközi és magyar előadók a digitális streamingplatformokon itthon és külföldön, […]
zene stream

És még ez is...