Hogyan fejlesztheted kisbabád képességeit?

jateksziget.huAz újszülött csecsemő meglepően gyorsan alkalmazkodik a hirtelen megváltozott körülményeihez és elképesztően gyorsan fejlődik. A mondás, miszerint egy csecsemőnek minden vicc új, abszolút megállja a helyét. A kisded számára idegen a környezet, hiszen 9 hónapig szó szerint burokban nevelkedett. Ebből a cikkből megtudhatod, hogy hogyan tudod segíteni őt a világ felfedezésében.

Az öt érzékszerv és a többiek

Látás

A kisded a környezetéből elsősorban az öt érzékszervén keresztül kapja az információkat. Ezek közül a látása még meglehetősen fejletlen, inkább csak a fényingereket érzékeli, de 7-8 hónapos korára már tisztán és élesen lát. A Játéksziget bébijáték szekciójában találhatók olyan rágókák, játszószőnyegek, amik a fekete-fehér kontraszt mellett színes kiegészítőket is tartalmaznak, ezzel felkeltve a baba érdeklődését.

Hallás

Hallása már az édesanyja hasában is kiválóan működik, gyakran reagál az édesapa hangjára. Felismerheti a gyakran dúdolt dalokat. Igyekszik megkeresni a zaj forrását szemmozgással vagy a fej forgatásával. A porszívózás, gépek zaja ismerős neki magzati korából, ezért nem kell halálos csendben ülni, amíg alszik. Gyerekdalokkal, mondókákkal ajánlott szórakoztatni, illetve ha hol az egyik fülénél teszed ezt, hol a másiknál, azzal fejlesztheted is.

Szaglás

Az újszülöttek fejlett szaglással jönnek a világra. Megismerik az anya illatát, megnyugszanak tőle, és szinte azonnal beindul a szopási reflex. A finom, édeskés illatokat kedvelik, az erős vagy kellemetlen szagoktól fintorognak. Nagyjából hathónapos kor körül, tehát amikor a hozzátáplálás kezdődik, a többi családtag ételének illatától kíváncsi lesz.

Tapintás

Szerencsés az a kisbaba, akit a születése után aranyórában részesítenek, azaz hagyják az édesanya mellkasán megpihenni. A ringatás, hordozás, az ölbéli játékok mind olyan lehetőségek, amikor a közelség és az érintés által intim és szeretetteljes pillanatokat élhettek meg. A kicsik először a szájba vétel módszerével ismerik meg környezetüket, majd féléves koruk körül először marokra fogják a kiszemelt tárgyat és csak azután veszik a szájukba.

Ízlelés

Elsődleges tápláléka egy babának az anyatej vagy a tápszer. Ezek a cukortartalom miatt édesek, így, bár a savanyút is felismeri a kisded, inkább az előbbit fogyasztja élvezettel. Az anyatejes babák észreveszik, ha nem friss, hanem lefagyasztott tejet kapnak, ezt sokszor nem fogyasztják olyan jóízűen. Mivel az édesanya étrendje befolyásolja az anyatej ízét, ezért valamivel könnyebben fogadják a hozzátáplálás során az új ízeket.

Érzékelés és észlelés

Idegvégződéseinknek köszönhetően nem csak az érzékszerveken keresztül kapunk a környezetről információt. A kicsik is érzékelik a hőmérsékletet, fájdalmat, és ezeket az információkat továbbítják az agynak. Az érzékelés kéz a kézben jár az észleléssel. Az érzékelt ingernek felismeri a baba az okát: a hangos csaholás a kutyától származik.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hatmillió eurós befektetés a XUND egészségdigitalizációs startupnál

szo okt 8 , 2022
ShareTweetPinShareHatmillió eurós tőkebefektetéshez jutott a bécsi és budapesti központokkal működő egészségügyi technológiai startup, a XUND Solutions GmbH – közölte a társaság. Tájékoztatásuk szerint a startup megoldása mesterséges intelligencia felhasználásával automatikusan dolgoz fel több millió orvosi publikációt, majd a tüneteket, a személyes kockázati tényezőket és a páciensek demográfiai adatait figyelembe véve […]
Lukas Seper, Petrovics Tamás és Tarabó Zoltán

És még ez is...