Határ a fénysebesség

optikai kábelÚj optikai adatátviteli rekordot ért el az Optical Networks Group brit kutatócsoport, amelynek tagjai 1,125 terabit/másodperc letöltési sebességet hoztak létre optikai adatátviteli rendszerek kapacitáshatárainak kutatása során. „Miközben a jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő csúcsminőségű optikai átviteli rendszerek másodpercenként száz gigabit adatátvitelre képesek, mi egy olyan okos berendezés kifejlesztésén dolgozunk laboratóriumunkban, amely a kommunikációs rendszerek és maghálózatok következő nemzedékét testesíti meg és képes arra, hogy másodpercenként egy terabit adatmennyiséget továbbítson” — hangsúlyozta a kutatás vezetője, Robert Maher, a University College of London elektronikai tanszékének szakembere.

Ez majdnem ötvenezerszer nagyobb sebesség, mint a brit internetes szolgáltatók által biztosított másodpercenként 24 megabites átlagsebesség – tette hozzá a kutató. Az általunk elért adatátviteli sebesség lehetővé tenné, hogy egyetlen másodperc alatt letöltsük HD-minőségben a Trónok harca televíziós sorozat teljes szériáját – magyarázta a szakember. A Scientific Reports folyóiratban bemutatott kutatásban a csoport közvetlenül kötötte össze az adóállomást az adatvevővel, hogy elérjék a lehető legnagyobb adatviteli sebességet. A rendszer tesztelését megkezdik, mérni fogják, hogy milyen nagyságú adatátvitelre képesek az üvegszálak hosszú távon, amikor az optikai jelek torzulhatnak a több ezer kilométer hosszú optikai szálakban haladva.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A The Independent is bedobta a törülközőt

ked febr 16 , 2016
ShareTweetPinShareMegszűnik márciustól a The Independent és vasárnapi testvérlapja, a The Independent on Sunday nyomtatott kiadása. Jevgenyij Lebegyev, a centrista liberális irányzatú brit lapcsoport orosz tulajdonosa pénteken bejelentette azt is, hogy a két lap a jövő hónap végétől online változatban lesz elérhető. A The Independent a legújabb volt a nagy országos […]

És még ez is...