NMHH-elnök: ősszel lehet eredménye az 5G-értékesítésnek

Ősszel hirdetheti ki az ötödik generációs (5G) célokra is használható mobilfrekvenciák értékesítésének eredményét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) – közölte a testület elnöke.

A dokumentum tervezetének közzétételét nyár elejére jósolta Karas Monika, aki azt hangsúlyozta, a verseny eredménye hosszú távon határozza majd meg a hazai digitális ökoszisztéma fejlődését. Azt is elmondta: a 700 megahertzes (MHz) sávban kétszer 25, a 2100-asban kétszer 15, a 2600-asban 15, a 3600-asban pedig 310 MHz-nyi sávszélességet nyerhetnek el a pályázók tizenöt plusz öt éves hasznosításra. Kérdésre válaszolva az elnök kijelentette, a hatóságnak nincsen elvárása azzal kapcsolatban, hány cég osztozzon a frekvenciákon. Az NMHH elnöke megemlítette: a tavalyelőtt publikált nemzeti ütemterv szerint halad az értékesítés előkészítése. Egyelőre nem mutatkozik piaci érdeklődés a kiváló lehetőségeket rejtő 26 GHz-es sáv iránt, ezért annak használatba adását a későbbiekben tervezik. Beszélt arról is, hogy az 5G-hálózatok zalaegerszegi tesztüzeme során az NMHH munkatársai is végeztek méréseket, a sávtisztaságot, a zavarmentességet és az elektromágneses sugárzást vizsgálták. Utóbbi kapcsán jelezte, hogy az elhanyagolható mértékű és nagyságrendekkel az egészségügyi határértékek alatt marad.

A 700 MHz-es csomag csak jövő szeptembertől használható, mert azon addig a digitális földfelszíni (DVB-T) televíziós hálózatok működnek, amelyeknek jövőre lejáró jogosultságát szintén idén pályáztatják. Feltétel, hogy a jelenleg 12 ingyenes televíziós csatornát és négy közszolgálati rádiót változatlanul érjék el a felhasználók két hálózaton, ugyanakkor a jelenleg 47 adó műsorát továbbító három fizetős multiplexet a jobb adásminőséget biztosító második generációs, DVB-T2 technológiára állítják át – ismertette. Megjegyezte, “abszolút nem kizárt, sőt elvárt”, hogy a DVB-T hálózatot most működtető Antenna Hungaria mellett más pályázó is versenybe szálljon a lehetőségért, az indulás előtt pedig elegendő idő áll rendelkezésre akár egy új műsorszóró hálózat kiépítésére is. A pályázati követelmények között műszaki paramétereket említett és a lakosság 98 százalékának elérését, hozzátéve, a jelentkezőknek legalább 500 millió forintos egyszeri díjat és éves árbevételük legalább három százalékénak megfizetését kell vállalniuk a frekvenciadíjon felül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kiskirály: enyhe büntetéssel megúszta a szécsényi polgármester

szo ápr 27 , 2019
Négy éve, 2015 nyarán Stayer László, Szécsény polgármestere lement a hivatal pincéjébe, és lekapcsolta a várost az internetről. A 24.hu szerint első fokon 1,25 millió forint büntetés megfizetésére kötelezte a bíróság közérdekű üzem működésének a megzavarása miatt. A vádirat szerint „Stayer 2015. július 6-án magához vette az önkormányzati épület alagsori […]
internet