Hankó: Be a szakképzésbe!

tanuló, szakképzésA digitalizáció a képzésekben, a képzési tananyagban és a képzési módszertanban is megjelenik, mindez szükséges ahhoz, hogy a szakképzés elé is kitűzött 2030-as ambiciózus célokat el lehessen érni – mondta Hankó Balázs.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Digitalizáció a szakképzésben címmel rendezett konferencián kijelentette, hogy a felsőoktatás, a szakképzés, a felnőttképzés és az innováció egymással összekapcsolódó fontos területek, amelyek feladata a magyar gazdaság és a magyar társadalom jelenlegi és jövőbeni igényeinek kiszolgálása. Az államtitkár sikeresnek értékelte a szakképzés 2020-as megújítását, emlékeztetve arra, hogy a 2020-as megújításnál a duális képzést, a gyakorlatot helyezték fókuszba, hiszen a kornak megfelelő újítások mindennapossá tételével lehet megfelelni a munkaerőpiaci igényeknek.

Hozzátette, hogy korunk egyik legnagyobb kihívása a digitalizáció, ennek megfelelően az elmúlt időszak kitartó munkájának köszönhetően már 672 digitális tananyag érhető el a KRÉTA rendszerben a szakképzésben tanulók számára, ezen belül 296 tananyag közismeretekhez, 476 szakmai ismeretekhez kapcsolódik. Az államtitkár beszélt arról, hogy jelenleg tízből hatan választják a nyolcadik osztály után a szakképzést, ezt szeretnék hétre emelni. (Nehéz eldönteni, hogy ez a garnitúra ennyire buta, vagy csak gonoszságból akarják tönkretenni az országot, esetleg nem mernek szólni a főninek, hogy már tényleg nyugállományba kellene vonulni… A -szerk- megj.) Azt is szorgalmazzák, hogy a szakképzésben résztvevők közül azok, akik szeretnének továbbtanulni – meghatározott műszaki, természettudományi, mérnöki, informatikai területen – minél többen jussanak el a felsőoktatásba. Annak érdekében, hogy az arra érdemesek könnyebben bejussanak a felsőoktatásba, javasolják, hogy a legjobb diákok a szakképzésből az ötödik évükben akár előzetes hallgatói jogviszonyba kerüljenek a felvevő egyetemekkel.

Hankó hangsúlyozta azt is, hogy a szakképzés sikeréhez a kormány minden lehetőséget biztosítani kíván: infrastruktúra fejlesztést, tananyag megújítást, digitalizációt és béremelést. Kiemelte, hogy az idén 15 százalékos béremelést kaptak a szakképzésben oktatók, jövő januárban pedig 10 százalékkal fog a bérük emelkedni.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Elhunyt Tang Xiaoou, a kínai SenseTime alapítója

hét dec 18 , 2023
ShareTweetPinShareElhunyt a milliárdos Tang Xiaoou, a SenseTime Group, Kína egyik legnagyobb mesterséges intelligenciával foglalkozó cégének alapítója — közölte a Reuters a vállalat közleményére hivatkozva. Tang többek között a Rochesteri Egyetemen tanult az Egyesült Államokban. 1996-ban doktorált a bostoni Massachusetts Institute of Technology-ban. Tang, a Hongkongi Kínai Egyetem professzora indította el […]
Tang Xiaoou, a kínai SenseTime alapítója

És még ez is...