Hírből sem ismerik a nyomorgást az informatikusok

fizetésVárhatóan tovább nő az informatikusok fizetése, mivel nem enyhül a munkaerőhiány az informatikai szektorban.

A szakember-közvetítéssel is foglalkozó informatikai társaság, a Bluebird International Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. szerint koronavírus-járvány az it-munkaerőpiacra is hatással van, munkaerőhiány és bérnövekedés figyelhető meg világszerte. Példaként említik az Egyesült Királyságot, ahol kiemelkedően magasak a bérek: az it-menedzsmentben dolgozók átszámítva akár 7-9 millió forintot, a szoftverfejlesztők mintegy hétmillió forintot is kaphatnak havonta. További példaként hozzák, hogy az elektronikus kereskedelemmel foglalkozó óriáscég, az Amazon nemrégiben jelentette be, hogy több mint a kétszeresére emeli az informatikusok bérét a legjobb szakemberek megtalálásának és a meglévő munkatársak megtartása érdekében.

Magyarországon a közlemény szerint tavaly egy szoftverfejlesztő akár havi kétmillió forintot is kereshetett, fizetésük húsz százalékkal nőtt egy év alatt. Belföldi viszonylatban a kezdőket szintén jól megbecsülik anyagilag, az elemzésben felsorolt beosztásokhoz bruttó 600-850 ezer forint jár havonta. Magyarországon azért is várható nagy béremelkedés, mert az informatikai munkaerőpiac egyre inkább globális, az itteni szakemberek a világ más részein is elhelyezkedhetnek.

A Bluebird létrehozta az it-bérkalkulátor programukat, amiben munkakör és szenioritási szint megadásával gyorsan egyértelmű választ kaphatnak az infrmatikusok a bérsávozásról. Néhány it-munkakört kiemelve: egy junior C/C++ fejlesztő átlag fizetése bruttó 600-800 ezer forint, medior szinten 0,8-1,1 millió forint, ugyanebben a munkakörben pedig egy senior szintű szakember 1,1-1,4 millió forint között is kereshet egy hónapban. A teszterek körében egy junior automatizált QA tesztelő 600-800 ezer forint, mediorként 0,8-1,05 millió forint, senior szinten pedig 1,05-1,35 millió forint között kereshet.

Az amerikai informatikusok alulfizetettnek érzik magukat
Érdekesség, hogy USA-ban az it-alkalmazottak közel fele alulfizetettnek érzi magát – derült ki egy friss jelentésből. Annak ellenére, hogy 2020 és 2021 között a tech fizetések 6,9 százalékkal növekedtek, a 2021-es átlagos éves fizetés a szektorban 104 566 dollár, azaz körülbelül 38 millió forint volt. A jelentés szerint idén a legtöbbet az it-menedzsmentben dolgozók (12,7 ezer dollár ~ 4,65 millió forint), a szoftverfejlesztők (10 ezer dollár~3,67 millió forint, az adatbázis-adminisztrátorok (9300 dollár~3,4 millió forint) és a UX/UI tervezők (8500 dollár~3,12 millió forint) keresnek havonta, de mint látjuk sokan ezzel sem elégedettek.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Iszonyat: elkészült a Floppotron 3.0

sze júl 6 , 2022
Pavel Zadrozsniák lengyel géniusz egy új, a korábbi változatokban leginkább használt flopikra utaló Floppotron nevű eszközzel rukkolt elő, amely teljes egészében régi számítógépek és számítógépes eszközök alkatrészeiből áll. Az legkülönfélébb számítógépes perifériák működés közben kiadott sajátos zörejeinek köszönhetően a floppotron – nagyon-nagyon erős túlzással- teljes értékű zenei kompozíciókat tud játszani. […]
2M flopi