A Scope Ratings egyelőre nem minősítette fel a 4iG-t

Scope RatingsA Scope Ratings hitelminősítő éves felülvizsgálata szerint, a magyarországi és az albán távközlési piacon megszerzett erős piaci pozíciók, valamint a csoporton belül megkezdett integrációs folyamatok javítják a 4iG hitelmutatóit.

A 4iG közleménye szerint a Scope Ratings stabilról pozitív kilátásúra változtatta a 4iG kibocsátói adósságbesorolását (BB-), ami a jövedelmezőség javulásával későbbiekben az infokommunikációs vállalatcsoport felminősítését is eredményezheti. Emellett a német hitelminősítő intézet megerősítette a tőkepiaci társaság kötvényeinek korábbi adósságbesorolását (BB-) is. A hitelminősítő szerint a következő években a vállalat jövedelmezősége stabil, a pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti eredmény (EBITDA) margin 30 százalék fölött várható, amihez hozzájárulnak a növekvő szinergiák, valamint a közüzemi adó 2024-es, és a távközlési különadó 2025 elejére bejelentett megszüntetése is.

A Scope elemzői szerint az adósságbesorolás pozitív kilátásait a 4iG pénzügyi politikájával összhangban lévő várható adósságcsökkentés, valamint a felvásárolt távközlési vállalatok között elindult integrációs folyamatok is indokolják. A Scope értékelése alapján a 4iG vezető piaci pozíciókkal, valamint kiváló versenyképességgel rendelkezik Magyarországon és Albániában. A vállalatcsoport stabil hitelmutatókat és jelentős eredményjavulást mutat a lezárt akvizíciók eredményeként. A vállalatcsoport üzleti kockázati profilja alacsony, amelyet a telekommunikációs iparág alacsony volatilitása, valamint a Vodafone Magyarország felvásárlásával elért piaci pozíció is támogat.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a vállalatcsoport pénzügyi kockázati profilja javul, a Scope által korrigált adósság/EBITDA mutató 2024-re várhatóan 4,2-szeresére csökken, míg a kamatfedezet az elkövetkező években több mint háromszoros lesz. A Scope a 4iG likviditását megfelelőnek ítéli, nincs a társaságon jelentős hiteltörlesztési nyomás: a hitelminősítő szerint a rendelkezésre álló készpénz és a szabad cash flow kombinációja a rövid lejáratú hitelek több mint kétszeresét fedezi, továbbá a hosszútávú hitelek kapcsán a csoportnak nincs jelentős három éven belüli tőkefizetési kötelezettsége.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új digitális eszközök a PTE-n

szo dec 23 , 2023
ShareTweetPinShareMintegy 400 millió forint értékben szerez be digitális eszközöket a Pécsi Tudományegyetem (PTE) egy több mint 3,8 milliárdos pályázat részeként. A baranyai felsőoktatási intézmény a közleményében azt írta, hogy a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz és a magyar kormány támogatásával zajló pályázat eredményeként tanulási, oktatási és kutatási folyamatok alapjául szolgáló digitális tananyagokat […]
Pécsi Egyetem

És még ez is...