Törvénnyel állnák útját a republikánusok a Biden-kormány álhírellenes testületének

Alejandro MayorkasTörvényjavaslatot terjesztett elő helyi idő szerdán a washingtoni szenátusban Josh Hawley republikánus politikus, aki a javaslattal megszüntetné azt az álhírellenes testületet, amelyet az USA kormánya áprilisban hívott életre.

A belbiztonsági minisztérium április végén jelentette be, hogy Dezinformáció elleni Kormányzati Bizottság néven külön testületet állít fel a dezinformáció, az álhírek elleni küzdelemre, a vezetője pedig Nina Jankowicz lesz, aki egy washingtoni kutatóintézet álhírekkel foglalkozó szakértője. Hawley javaslata az egész testületet megszüntetné, a törvény megtiltaná, hogy a minisztérium egyáltalán felállítson ilyen testületet, Jankowicz posztját pedig értelemszerűen megszüntetné. “Ez a dezinformáció elleni testület alkotmányellenes, és azonnal fel kell oszlatni” – jelentette ki a konzervatív politikus. “Ez nem más, mint cenzúrabizottság, felruházva a szövetségi kormány teljes hatalmával, hogy a nemzetbiztonságra hivatkozva fellépjen a szólásszabadság és az eltérő vélemények ellen” – érvelt Hawley.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter szerint viszont egyre több az álhír és a téves információ, és ez veszélyezteti a választási rendszer hitelességét és az emberek demokratikus jogait. A minisztert egy kongresszusi meghallgatáson amiatt is kérdőre vonták a republikánusok, hogy ki döntött arról, hogy Jankowicz vezesse a testületet. A republikánus politikusok szerint ugyanis a 30-as évei elején járó Jankowicz maga is álhírterjesztő, mert a 2020-as elnökválasztás egyik vitájáról tweetelve azt a látszatot keltette, mintha a Joe Biden fiának laptopja körül kialakult polémia orosz információs művelet lenne, miközben a laptopról és tartalmáról kiderült, hogy valós és hiteles. Jankowicz azt állítja, csak a vitát közvetítette a Twitteren. Szerdai meghallgatásán Mayorkas leszögezte, hogy a dezinformációs testület pusztán munkacsoport, és legfőbb feladata annak biztosítása, hogy a minisztérium ne korlátozza a szólásszabadságot. Mayorkas hozzátette: a testület nem rendelkezik operatív vagy hatósági jogkörökkel.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A dolgozók harmada váltaná a munkahelyét, ha home office-ban dolgozhat

szo máj 7 , 2022
A munkahelyváltás legfőbb ösztönzőjének a dolgozók 86 százaléka ugyan még mindig a magasabb munkabért jelölte meg, a válaszadók 46 százaléka a legfontosabb motivációk között a rugalmasabb munkavégzést és munkaidőt, 32 százalékuk pedig a home office lehetőségét említette. A Profession.hu reprezentatív felmérése szerint a távmunkára irányuló dolgozói igény a járványhelyzet óta […]
Home office

Friss, ropogós