Orosz agresszió: lekapcsolták az Eho Moszkvi rádiót és a Dozsgy online televíziót

Alekszej VenegyiktovKorlátozta a független orosz Eho Moszkvi rádióállomás és az ellenzéki Dozsgy online televízió adásának foghatóságát az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet.

A Roszkomnadzor szerint a két tömegtájékoztatási eszköz rendszeresen és célzottan közölt hamis információkat Oroszország ukrajnai „különleges hadműveletéről”. A hatóság a főügyészség követelésére döntött az Eho Moszkvi és a Dozsgy betiltása mellett. A rádió és a televízió híroldala viszont továbbra is működik. A Roszkomnadzor szerint a közölt hamis információk a harci műveletek módjára, az orosz fegyveres erők emberveszteségeire, a bombázásoka és a polgári áldozatoka vonatkoztak. A két médiumban emellett felhívások hangzottak el nyilvános tömegrendezvények megszervezésére Oroszországban. Alekszej Venegyiktov, a Gazprom Media többségi tulajdonában lévő Eho Moszkvi főszerkesztője alaptalannak nevezte a vádakat, és közölte, hogy az adó meg fogja fellebbezni a Roszkomnadzor határozatát.

Az orosz kormány Objasznyajem (Megmagyarázzuk) címmel hírportált indított, amelyen „hiteles és ellenőrzött” információt kíván közölni az Ukrajnai helyzetről és következményeiről. Dmitrij Csernisenko orosz miniszterelnök-helyettes szerint erre a hamis információk robbanásszerű terjedése miatt van szükség. Oleg Gavrilov, az orosz külügyminisztérium szóvivője ezzel párhuzamosan cenzúrával vádolt meg amerikai it-nagyvállalatokat, köztük a Google-t, a Microsoftot, a Facebookot és a Twittert, amiért az ukrajnai konfliktusra hivatkozva világszerte korlátozták az idegennyelvű orosz médiához való hozzáférést.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Lovászt beválasztották az ERC Tudományos Tanácsába

szo márc 5 , 2022
Az Európai Bizottság (EB) március 1-jén három új tagot nevezett ki a legfőbb európai tudományos szervezet, az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) irányító testületébe, a Tudományos Tanácsba (Scientific Council), köztük Lovász László matematikust, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnökét. Az EB a három tudóst négy évre nevezte ki olyan […]
Lovász László

És még ez is...