Nincs többé kiszáradt kukoricás

A KITE öntözési döntéstámogató rendszereAz elmúlt években a KITE Zrt. egy csodás öntözési szaktanácsadási rendszert fejlesztett ki.

Egy öntözési döntéstámogatási rendszer csak akkor működhet hatékonyan, ha a talaj, a növény és a légkör egyes elemiről egzaktan mért adatok állnak rendelkezésre. Ezeket az adatokat egy komplex rendszerként kell kezelnünk, hiszen azok érzékeny hatással vannak egymásra. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által támogatott kutatás-fejlesztési támogatás keretében megvalósult, a KITE által 2021-ben elindított „Precíziós öntözési szaktanácsadás kidolgozása a talaj-növény-atmoszféra modell alapján, és beintegrálása a Precíziós Gazdálkodási Rendszerbe (PGR) elnevezésű program olyan adatalapú öntözési döntéstámogatási rendszert biztosít a gazdálkodók számára, ami hatékony segítséget nyújt az öntözési norma és az öntözési forduló meghatározásában.

A projekt megvalósításának kiemelt része volt a terepi vizsgálatok végrehajtása a főbb öntözött szántóföldi kultúrákban, ami megalapozta az öntözési döntéstámogató rendszert. A szántóföldi vizsgálatok, a különböző szempontú kísérletbeállítások nemcsak ahhoz járultak hozzá, hogy hazai körülményekhez adaptáljuk a szakirodalmi adatokat, hanem az ott gyűjtött információk felhasználásával a megalkotott öntözést támogató algoritmusokat folyamatosan finomítani tudtuk. A pályázat első szakaszában kifejlesztésre került egy olyan speciális vízveszteségmérő IoT eszköz, mellyel az öntözési hatékonyság mérhető, ezáltal pontosítható a vízadagok kijuttatása.

A rendszer értelmezi az adatokat

Az öntözési háttér szakmai megalkotását követően kezdődtek el az informatikai és a térinformatikai fejlesztések, így kifejlesztették az Öntözésirányítás nevű PGR PrecZone alkalmazást is, amely komplex szemléletű döntéstámogatási feladatot is ellát. Az alkalmazás logikusan vezeti végig a gazdálkodót a gyűjtött adatok felhasználási lehetőségein. Az agrometeorológiai állomás adataiból számított párolgási információkat, a lehullott csapadékot, a klimatikus vízmérleget egy felületen láthatják a felhasználók; itt vihetik be a kiöntözött öntözővíz-mennyiséget, amellyel pontosan regisztrálhatják a szezonban kijuttatott öntözővizet.

Külön blokkban érhetők el a talajnedvesség időbeli alakulásának információi, amely a talajtextúra és a kultúrnövény figyelembevétele mellett értelmezi az adatokat, és mutatja be a gazdálkodónak azt a menedzsment-határértéket, ahol célszerű indítani az öntözést. Azt, hogy mekkora vízmennyiséget, milyen öntözési forduló mellett ajánl a rendszer, azt az öntözésirányítás erre dedikált felületén tekintheti meg a gazdálkodó. Mivel az öntözésirányítás nem képzelhető el meteorológiai előrejelzés nélkül, ezért hét napos középtávú időjárás-előrejelzési adatokkal kalkulálva teszi meg az ajánlást a rendszer, miközben figyelembe veszi az öntözőgép paramétereit, a növény igényét és a talaj vízbefogadó képességét.

Egyre több gazdálkodó használ okos eszközöket, amelyek a mindennapi gazdálkodási folyamataikban segítik őket. Emiatt fejlesztették ki az Öntözésirányítás alkalmazás Android és iOS platformokra, ahol a legfontosabb öntözési döntéstámogatáshoz szükséges információkat találhatják meg a felhasználók.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egyre jobb az agglomerációban élőknek

hét okt 2 , 2023
ShareTweetPinShareSzeptember végétől a BudapestGO-ban is megvásárolhatók lesznek a főváros környéki jegyek és bérletek. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleménye szerint szeptember 28-tól az alkalmazás jegyválasztékának bővítésével az ügyfelek online is megvásárolhatják a kívánt jegyeket vagy bérleteket. A BKK az elmúlt időszakban számos olyan fejlesztést hajtott végre, amely az agglomerációban élők […]
BudapestGO

És még ez is...