A férfi, aki legyőzte a Google-t

MarioCostejaGonzalezA Google-nak el kell távolítania az online keresőmotorok találataiban megjelenő személyes információt, ha az érintett magánszemély ezt kéri. Így rendelkezett egy spanyol állampolgár panaszának helyt adva az Európai Bíróság, az internetes szólásszabadság elé helyezve a személyi adatok védelmét.

A bírósági ítélet előzményeként egy spanyol állampolgár, Mario Costeja González panaszolta be a Google-t azért, mert nevének beírására a keresőmotor kidobott egy, a La Vanguardia nevű spanyol napilapban 1998-ban megjelent cikket, ami az illető személy társadalombiztosítással szemben fennálló tartozásáról és emiatt házának küszöbönálló elárverezéséről szólt. González szerint azonban ez az információ alkalmas a személyének a lejáratására, ugyanis a cikk állítása időközben érvényét veszítette, miután rendezte a tartozását.

A spanyol férfi kérésére a spanyol adatvédelmi hatóság a szóban forgó információnak adatbázisából való eltávolítására szólította fel a Google-t, amit a bírósági ítélet most maradéktalanul jóváhagyott.

A Google egyik illetékese csalódottságának adott hangot, mivel a határozat ellentmond a bírósági főtanácsnok tavaly kiadott, nem kötelező érvényű véleményének, amely szerint az érzékeny információk keresési találatokból való eltávolítása sérti a szólásszabadságot. Egy, a szólásszabadságért küzdő csoport, az Index on Cenzorship ugyancsak bírálta az ítéletet, mivel az alapján szerinte mostantól bárki, jogi felülvizsgálat nélkül kivehet az internetes keresőmotorokból olyan információkat, amelyek nem tetszenek neki. A csoport ezt ahhoz hasonlította, mintha valaki bemenne egy könyvtárba és az ott található könyvek bezúzását követelné — írja a bruxinfo.eu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Támad az Uroburos

hét máj 19 , 2014
A belga De Standaard információkat tett közzé egy kibertámadásról, ami az ország külügyminisztériumát érintette. A német G Data vírusirtócég által felfedezett Uroburos kémprogramot most először észlelték egy európai uniós tagállam minisztériumában. A támadás nyomán „az ukrán krízishelyzethez kapcsolódó információk és dokumentumok” kerültek ki a hálózatból, ismerte el Didier Reynders külügyminiszter. […]
vírus

Friss, ropogós