Elhunyt Tang Xiaoou, a kínai SenseTime alapítója

Tang Xiaoou, a kínai SenseTime alapítójaElhunyt a milliárdos Tang Xiaoou, a SenseTime Group, Kína egyik legnagyobb mesterséges intelligenciával foglalkozó cégének alapítója — közölte a Reuters a vállalat közleményére hivatkozva. Tang többek között a Rochesteri Egyetemen tanult az Egyesült Államokban. 1996-ban doktorált a bostoni Massachusetts Institute of Technology-ban. Tang, a Hongkongi Kínai Egyetem professzora indította el a szoftverfejlesztő céget, amely az arcfelismerő technológiája iránti állami és magánkeresletnek köszönhetően erőteljesen növekedett. A társaság tevékenysége kiterjedt az önvezető technológiák fejlesztésére is.

A SenseTime azt közölte, hogy az ötvenöt éves Tang egy meg nem nevezett gyógyíthatatlan betegségben halt meg. „Ebben a szomorú pillanatban mély részvétünket fejezzük ki Tang professzor családjának! Tang professzor bölcsessége, szenvedélye és a tudomány végtelen felfedezése mindig arra fog inspirálni minket, hogy hűek maradjunk eredeti törekvéseinkhez, és előre haladjunk” — tette közzé a cég. A SenseTime a gyász miatt fekete-fehérre változtatta weboldalának színvilágát. A Hongkongi Kínai Egyetem kari oldalát is fekete-fehér témájúra cserélték.

A szankciók működnek

A „Forbes” amerikai üzleti magazin szerint Tang 1,1 milliárd dolláros vagyont hagyott az örököseire a céges részvényei révén. A Sensetime azonban az elmúlt években többször is megbotlott gazdaságilag. 2019-ben a cég feketelistára került az Egyesült Államokban, mert Kína „katonai-ipari komplexumának” a része: az ott kifejlesztett technológiákat a Hszincsiang tartományban található ujgurok tömeges megfigyelésére használják. A koronavírus-járvány idején a kínai hatóságok a Sensetime szoftverét is használták a távoli testhőmérséklet mérésre, vagy annak megállapítására, hogy valaki az előírásoknak megfelelően visel-e maszkot. Ezen kívül személyazonosításra is használják, ami még maszk viselésekor is működött. A vállalatnak ezért tilos bizonyos technológiákat és árukat vásárolnia az Egyesült Államokban. 2021-ben a Sensetime-nak több hónappal el kellett halasztania tőzsdei bevezetését, mert nemrégiben újból szankcionálta az Egyesült Államok, és újra feketelistára került.

„A Forbes szerint a cég növekedése nagymértékben szenved a szankciók miatt. Az első félévben csak 1,3 százalékkal nőtt az értékesítés az előző évhez képest. Néhány évvel ezelőtt a Sensetime egy éven belül csaknem száz százalékkal nőtt. Azonban a cég részvényeinek árfolyama idén már több mint negyven százalékot esett. A 2021 decembere óta a részvények árfolyama több mint nyolcvan százalékkal esett. Ennek eredményeként Tang vagyona is jelentősen csökkent, ami a Forbes szerint 2022-ben még hatmilliárd dollárt tett ki.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Átadták a Gábor Dénes-díjakat

hét dec 18 , 2023
ShareTweetPinShareIdén 35. alkalommal adták át a technológiai innováció, műszaki és mérnöki kutatómunka terén mutatott kiemelkedő teljesítmények elismeréseként a Gábor Dénes-díjakat. A társadalmi fejlődés csak magas szinten képzett alkotó emberek közreműködésével biztosítható, ezért társadalmi érdek a kutató, fejlesztő, feltaláló, oktató szakemberek kiemelkedő teljesítményének elismerése és sikereik példaként állítása. Ezt célozzák a […]
A Gábor Dénes-díj 2023-as nyertesei

És még ez is...