MitM támadások: veszélyben az okostévéd

tévéA számos kényelmi és szórakoztató funkcióval rendelkező okostévék hamar elterjedtek a háztartásokban és a vállalatoknál. Egyes előrejelzések szerint csak Észak-Amerikában és Nyugat-Európában 2016-ra százmillió internetre kapcsolódó TV-készülék lesz. Ez remek lehetőségeket kínál az internetes bűnözőknek is. A Symantec szakemberei összegyűjtötték a leggyakoribb módszereket, és tanácsokat amelyekkel felvehetjük a harcot az okostévénkre támadó gonoszokkal.

Az okostévék nagy többségén jelenleg négy operációs rendszer fut: Tizen, WebOS 2.0, Firefox OS, és Android TV (az Android 5 Lollipop egy verziója). A támadások leggyakoribb formája a kártevők telepítése a készülékre. Az USB portról feltelepülő kártevő vagy a hivatalos oldalról letöltött fertőzött alkalmazás mellett más módszereket is használhatnak a támadók. Ezek egyike a közbeékelődéses támadás (man-in-the-middle – MitM). Ennek során a támadónak ugyanazon a hálózati útvonalon kell elhelyezkednie, mint a célpont, ami megoldható a wifi jelszó ellopásával vagy a DNS kérések eltérítésével.

A készülék által létesített hálózati kapcsolatok közül nem mindegyik használ SSL titkosítást, vagy ha igen, akkor nem minden esetben ellenőrzi teljesen az azonosítók valódiságát. Amikor a felhasználó letölt egy alkalmazást, a támadó a közbeékelődéses támadás segítségével másik szerverre irányítja a kérést, így a készülék nem a kívánt alkalmazást tölti le a hivatalos szerverről, hanem a kártevővel fertőzöttet a támadó szerveréről.

Ez is érdekes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.