Google és a Facebook veszélyezteti a független sajtó létét

Az Európai Hírügynökségek Szövetsége (EANA) közleményben hívja fel a figyelmet, hogy az Európai Parlament szeptember 12-én szavaz arról a törvénytervezetről, amely ellensúlyozná azt a súlyos egyenlőtlenséget, amely az internet legnagyobb haszonélvezői és a sajtó, illetve a hírügynökségek között kialakult. A törvénytervezet célja, hogy korrigálja azt a súlyos egyenlőtlenséget, amely kialakult egyfelől az internet gigászai, másfelől a sajtó, valamint a hírügynökségek között, előbbiek javára, miután az internet nagy haszonélvezői kapják meg a reklámokból származó haszon oroszlánrészét, és ezzel veszélyeztetik a sajtó tevékenységét és magát a független sajtó létét is.

A szóban forgó reform, az egységes digitális piac keretében megfogalmazott Szerzői Jogok Direktívája olyan vállalatok heves ellenállását váltotta ki, mint a Facebook és a Google, amelyek azt állítják, hogy az intézkedés veszélyeztetné az emberek internethez való szabad hozzáférését. Ennek a törvénytervezetnek azonban soha nem volt ilyen célja – szögezi le az EANA. A szövetség leszögezi, hogy olyan óriásvállalatok, mint a Google és a Facebook, ingyen használnak fel hatalmas mennyiségű sajtóanyagokat, amelyek a sajtó és a hírügynökségek erőfeszítései és költségei révén látnak napvilágot. A Google és a Facebook a sajtóanyagokat arra használja fel, hogy minél több reklámfelületet tudjon hasznosítani, így a médiát illető bevételek az internet gigászaihoz vándorolnak. Hatalmas látogatottságuk következtében 2017-re már az online reklámokból származó bevételek nyolcVan százaléka – Kínán kívül – világszerte a Facebookot és a Google-t gazdagította.

A szeptember 12-én szavazás alá bocsátandó törvénytervezet azt írná elő, hogy a Facebook és a Google a tartalomgyártóknak utalja át az online reklámfelületekból származó bevétel egy kis részét. Az EANA szerint a kezdeményezéssel jelenkorunk valóságához, a XXI. század médiapiacának körülményeihez igazítanák a szerzői jogokat szabályozó törvényt, ugyanis a legutóbbi, szerzői jogokra vonatkozó európai irányelv akkor született meg, amikor még nem léteztek a Google, a Facebook, a YouTube és az okostelefonok – olvasható a közleményben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Több orosz hatóság is a belügyekbe való beavatkozástól óvta a Google-t

csü szept 6 , 2018
ShareTweetPinShareTöbb orosz hatóság is levélben figyelmeztette a Google amerikai internet-technológiai óriásvállalatot, hogy tartózkodjon az Oroszország belügyeibe való beavatkozásától a küszöbönálló regionális és helyhatósági választásokkal, valamint a nyugdíjkorhatár emelése ellen meghirdetett tüntetésekkel kapcsolatban. Az orosz tömegtájékoztatási és távközlési hatóság (Roszkomnadzor), a Központ Választási Bizottság, a főügyészség és a Szövetségi Monopóliumellenes Szolgálat […]

És még ez is...