Gloster: az árbevétel nagyot, az adózott eredmény kicsit nőtt

Szekeres Viktor, a Gloster igazgatóságának elnökeA Gloster Infokommunikációs Nyrt. nettó árbevétele hetven százalékkal, 4,4 milliárd forintra nőtt, miközben adózott eredménye három százalékkal, 149 millió forintra emelkedett az első fél évben az előző év azonos időszakához képest.

A jelentős növekedést a cég tizedik, egyben eddigi legnagyobb akvizíciója hajtotta: a P92 IT Solutions Hungary Kft. felvásárlásáról a szerződést a felek idén júniusban írták alá. A Gloster már idén az év első hat hónapjában túlteljesítette 2025-ös stratégiájában megfogalmazott, az export árbevételek arányára vonatkozó céljait. Ugyanis a mostani jelentés szerint az it-vállalat összesített árbevételén (4,4 milliárd forinton) belül a külföldi értékesítésből származó bevétel 170 százalékkal nőtt 2022 első felével összevetve. Az így elért kétmilliárd forint külföldi árbevétel pedig a teljes árbevétel 45,2 százalékát adja, ami már most magasabb, mint a 2025-ös stratégiában megfogalmazott harminc-negyven százalékos célérték.

Ugyancsak a korábban kitűzött stratégiai céloknál nagyobb mértékben, kilencven százalékkal, 3,2 milliárd forintra emelkedett a rendszeres árbevételek értéke az idei első fél évben. Ezzel a Gloster csoport hosszútávú teljesítésű, megújuló szerződéseiből származó bevételek aránya elérte a 73 százalékot a teljes árbevételhez viszonyítva, ami alig marad el a társaság 2025 végére kitűzött stratégiai céljai közt megfogalmazott 75 százalékos aránytól.

A nemzetközi szoftverfejlesztés üzletág nem fékje volt a növekedésnek, hanem a motorja

A növekedés másik motorja a nemzetközi szoftverfejlesztés üzletág volt, amelynek nettó árbevétele a legutóbbi akvizíciót is beleszámítva 156 százalékkal nőtt és meghaladta a 2,2 milliárd forintot. Ezen kívül erős időszakot zárt a Gloster Cloud üzletága is, amely annak ellenére tudott felmutatni 38 százalékos növekedést, hogy a 752 millió forintos árbevétele elsősorban a jelenleg inkább stagnáló, belföldi piacról érkezik. A közlemény idézte Szekeres Viktort, a Gloster igazgatósági elnökét, aki elmondta folytatják az akvizíciós növekedési stratégia megvalósítását, tovább erősítik jelenlétüket azokon a piacokon, ahol már aktívak, és elkezdenek új, prémium piacok felé nyitni, mint az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Skandinávia.

A világ négy kontinensének több mint húsz országába szolgáltató Gloster a Budapesti Értéktőzsde Xtend piacán jegyzett szoftver fókuszú nemzetközi középvállalat. A Gloster intenzív akvizíciós stratégiájának köszönhetően 2018 óta tíz felvásárlást zárt le és kiterjesztette tevékenységét egyebek mellett a hálózati infrastruktúra, a hálózatbiztonság, az intelligens épületek, valamint a felhő alapú és nemzetközi szoftverfejlesztési szolgáltatások területére. A cégcsoport már csaknem 350 emberből álló csapattal dolgozik, 2022-es auditált árbevétele 6,439 milliárd forint, adózott eredménye 414 millió forint volt.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Jön a Joule: Aggódhatnak az irodisták az állásukért

szo szept 30 , 2023
ShareTweetPinShareAz SAP bemutatta Joule-t, a természetes nyelvet használó, generatív mesterséges intelligencia (MI) alapú irodai asszisztenst. A Joule beágyazódik az SAP felhőalapú vállalati portfóliójába, és képes lesz proaktívan betekintést adni a vállalati adatok mélységébe, nem csak az SAP teljes szoftverportfólióján, hanem akár harmadik féltől származó forrásokat is feldolgozva. Joule a különféle […]
Christian Klein, az SAP vezérigazgatója

És még ez is...