Nagy üzlet a harci drónok exportja

quadkopterA jelentős külföldi keresletnek betudhatóan Kína növelni kívánja a katonai célra használt drónok kivitelét; az országban minden korábbinál nagyobb energiát fordítanak a kutatásra és fejlesztésre ezen a területen — írta a China Daily című kínai napilapra hivatkozva az MTI. A cikk szerint a pilóta nélküli gépeket katonai tevékenységekhez nagyon széles skálán lehet bevetni a légi térképészettől a járőrözésen vagy nyersanyagkeresésen át rakétahordozásig, illetve éles műveletekben való részvételig. Kína az Egyesült Államok mellett jelenleg az egyetlen ország, mely exportálja is katonai drónjait. Az első ötöt Nigériának adta el, amely a Boko Haram iszlamista militáns csoport elleni harcaiban használja a gépeket. Az állami kézben lévő vállalatok mellett a magángyártók is a bővülő kereslet kielégítésében látnak nagy üzletet, s ahogy a China Daily egy korábbi cikke fogalmaz: a védelmi technológiára szakosodott nagy cégek mind hatalmas erőforrásokat áldoznak a drónok fejlesztésére .

Nyugati sajtóbeszámolók szerint Kína Nigéria mellett Pakisztánnak, Egyiptomnak és Szaúd-Arábiának is szállíthatott. A Forecast előrejelzése szerint a legnagyobb kínai dróngyártó, az Aviation Industry Corp. of China (Avic) addigra a világ legnagyobb gyártójává lép elő a katonai alkalmazású gépeket tekintve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az informatikusok fogják megmenteni az emberek életét

vas máj 3 , 2015
Az egészségügyet és a gyógyszeripart is újraformálja a digitális technológia, az elkövetkező években ezeken a területeken lesznek a legnagyobb mértékű változások — állítja az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke. Jakab Zoltán szerint az eddigi információtechnológiai változások sok iparágban exponenciálisak voltak, és a fejlődésre, az okoseszközök megjelenésére fel kell készülni az egészségügyben […]

Friss, ropogós