Fókuszban a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar

ADHDA figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, az ADHD lesz a középpontban a március 11. és 15. között zajló agykutatás hetének pécsi rendezvényein.

A Pécsi Tudományegyetem közleménye szerint az agykutatás legfrissebb eredményeit bemutató hagyományos nemzetközi programsorozat keretében a téma kapcsán március 11-én workshopot tartanak, így az érdeklődők egy tapasztalt gyógypedagógus segítségével nyerhetnek betekintést az ADHD-val élők mindennapjaiba. Egy nappal később interaktív napra várják az érdeklőket, amelynek keretében a látogatók egy idegsejt belsejében barangolhatnak, megismerkedhetnek az ízlelés, az illatok, a látás és a hallás világával, az agy 3D-modellezésének lehetőségeivel, valamint anatómiai megközelítéssel leshetnek bele abba, hogy mit is rejt az emberi koponya.

Március 13-án kerekasztal-beszélgetésen vizsgálják, hogy könnyebb lenne-e az élet, ha a mesterséges intelligencia segítené egy-egy diagnózis felállítását, hozhat-e felelős döntést a mesterséges intelligencia, elhagyható-e a humán faktor. Csütörtökön a szervezők tatamira hívják a fiatal korosztályt, hogy egy játékos dzsúdóórán ismertessék meg hallgatóságot az ADHD környezeti, személyes és intézményi tényezőkkel való kölcsönhatására.

Pénteken „Út a megértés felé: az ADHD sokszínűsége, kihívásai és lehetőségei” címmel zajlik majd kerekasztal-beszélgetés arról, hogy vajon uralható, vagy irányítható-e az ADHD-s állapot, akaraterő-e az akaraterő, lustaság-e a lustaság, mi az a neurodiverzitás és az affirmatív szemlélet, valamint mennyit számít a tájékoztatás, a megfelelő mennyiségű és minőségű információ és a támogatói attitűd.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek, azok listáját, időpontjait és a regisztrációs linket a rendezvénysorozat weboldalán találják az érdeklődők.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az eszközök már okosak, a magyar családok ötöde még nem

vas márc 10 , 2024
ShareTweetPinShareA Vodafone Magyarország Alapítvány kutatása szerint a kiskorú gyermeket nevelő családok közel ötödében nem szabályozzák az okoseszközök használatát. Miközben a gyerekek kezébe egyre fiatalabb korban kerül okoseszköz, a Vodafone Magyarország Alapítvány 2023-as kutatásából kiderül, hogy a szülők nem mindig rendelkeznek szükséges kompetenciával, hogy kialakítsák az eszközök használatával kapcsolatos keretrendszert és […]
Család, internet

És még ez is...