A szárítógépek csúnyán szennyezik a levegőt

szárítógépA szárítógépek a légkörben lévő műanyag mikroszál-szennyeződés fő forrásai közé tartoznak hongkongi kutatók szerint: egyetlen gép 120 millió műanyag mikroszálat bocsáthat a levegőbe évente.

Kenneth Leung, a tengeri szennyezéssel foglalkozó State Key Laboratórium és a Hongkongi Egyetem kémia tanszékének igazgatója szerint eredményeik döntő jelentőségűek a mikroszál-kibocsátás csökkentése szempontjából. Ezekről a szennyezőanyagokról ismert, hogy károsak az emberi egészségre és a környezetre is. “Ha már ismerjük a forrást, egyszerű módszerekkel felléphetünk a szennyezés ellen” – mondta Leung, az Environmental Science & Technology Letters című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője. A mikroszálak a mikroműanyagok öt milliméternél rövidebb darabjai közé tartoznak. A mosás és szárítás során keletkező súrlódás hatására bocsátják ki magukból az anyagok ezeket a szálakat. Kis méretük miatt átjutnak a szárítógép szűrőjén és kikerülnek a környezetbe, ahol megjelennek a vízben, a táplálékban, de akár a méhlepényben is — számolt be a The Guardian. A világ civilizációtól távol eső régióiban, az Antarktiszon és magasan a Föld troposzférájában is megtalálhatók ezek a műanyagrészecskék. Vizsgálataikban a kutatók poliészter és pamut ruhadarabokat szárítottak gépben 15-15 perces ciklusokban, és megmérték, mennyi mikroszál jutott át a szűrőn. Becsléseik szerint szárítógépenként évente 90-120 millió mikroszál termelődik és kerül ki a levegőbe. A természetes anyagok, így a pamut is bocsát ki mikroszálakat, ezeket azonban az állatok meg tudják emészteni és viszonylag hamar lebomlanak a környezetben – fejtette ki Leung.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Digitális alkalmazásokat díjazott a Pénzügyminisztérium

csü jan 27 , 2022
A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) kárbejelentő alkalmazása, valamint a Billingo online számlázó nyerte el az Év technológiai megoldása díjat – jelentette be Balogh László. A Pénzügyminisztérium (PM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy az online fejlesztéseket az elmúlt évek felértékelték, ezért a jubileumi, huszadik alkalommal meghirdetett Év honlapja pályázat keretében […]
Balogh László Pénzügyminisztérium

Friss, ropogós