Veszélyesek a független áruházak

androidA G Data vírusstatisztikája szerint az új androidos kártevők száma 6,1 százalékkal emelkedett az elmúlt évhez képest. A kínai áruházakból letölthető alkalmazások egynegyede lehet fertőzött, emellett a német cég szakértői előre telepített trójait találtak a Xiaomi nem hivatalos forrásból származó telefonjain is. Tavaly, a második felében a biztonsági szakértők majdnem 800 ezer új androidos kártevőt regisztráltak, így a teljes tavalyi évre vonatkoztatva ezek száma elérte a másfél milliót.

A megfertőződés egyik leggyakoribb forrását a független alkalmazás-áruházak jelentik. A szakértők szerint az európai és észak-amerikai áruházak viszonylag biztonságosnak számítanak, bár még ezekben is három-négy alkalmazás fertőzött minden százból. Az orosz és a kínai áruházakban azonban ennél sokkal rosszabb a helyzet – utóbbiakban az alkalmazások akár egynegyede is fertőzött lehet. Ezeknek fele vírust tartalmaz, másik fele pedig a potenciálisan kéretlen program (PUP) kategóriába tartozik, azaz valami olyan műveletet hajt végre a telefonon, amihez a felhasználók nagy valószínűséggel nem járulnának hozzá.

A G Data előrejelzése szerint mindezek mellett idén még három veszéllyel kell szembenéznünk. Az elsőt az SSL titkosítás hiányosságait kihasználó kémprogramok jelentik, amelyek az asztali számítógépek után a mobilokon is jelentkezni fognak. A második a hamis banki alkalmazásokhoz kapcsolódik, amelyek kifejezetten a bankoláskor megadott adatainkat próbálják megszerezni. Végül a németek veszélyt látnak a különböző fitnesz- és egyéb egészségügyi alkalmazásokban is, melyek nagy tömegben rögzítik a felhasználók legszemélyesebb adatait.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

FUTÁR: nincs megállás

hét márc 30 , 2015
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az átadást követően is fejleszti a FUTÁR-t: újabb közterületi kijelzőkkel bővült a főváros tavaly bevezetett Forgalomirányítási és UtasTÁjékoztatási Rendszere. Az 1-es és a 3-as villamos megújult vonalán újabb 17 helyszínen kaphatnak ügyfeleink percre pontos információt arról, hogy mikor indul tovább a villamos az adott megállóhelyről. […]
Futár

Friss, ropogós