Biztonságos közlekedés ősszel is

autopalyamatrica.huKödös reggelek, párás szélvédő, egyre hamarabb beálló esti szürkület, dugók, útra kiugró őz, vaddisznó, avartól csúszós aszfalt – mind-mind olyan tényezők, amelyek veszélyesebbé teszik a vezetést ősszel. Viszont ha gondosan ügyelünk a járművünk műszaki állapotára, és az utazás időpontjának, útvonalának megválasztásakor is körültekintően járunk el, sokat tehetünk biztonságunkért.

Sokan a nyárutó utolsó meleg napjain túl is kivárnak, hogy önmagukat és az autójukat felkészítsék az őszi-téli megterhelésre, pedig a kapkodás sosem tesz jót. Autózni ősszel, télen is kell, fontos, de nem elégséges intézkedés ilyenkor az Autopalyamatrica.hu matrica érvényesség lekérdezése.

Karbantartás ősszel

Gépjárművünket − főleg, ha nyáron intenzíven használtuk − az őszi idő beállta előtt mindenképpen küldjük el átvizsgálásra. A kerekek és abroncsok állapotának vizsgálata, az olaj és a fagyálló folyadék cseréje és utántöltése évente többször esedékes lehet, ezek elvégzése közben pedig több, biztonságunkat veszélyeztető rejtett tényező is napvilágra kerülhet.

Akad tennivaló az utastérben is: a párásodás ellen különböző vegyszerekkel is védekezhetünk, a takarításra is gyakrabban lesz szükség a sáros idő beálltával. A szűrőket is érdemes cserélni, hogy intenzív fűtéskor ne a nyári pollent és egyéb szennyeződéseket keringessük az utastérben.

Az sem mindegy, merre utazunk

Az autózás biztonságára veszélyes őszi időben érdemes a főútvonalakat választani a mellékutakkal szemben, hiszen az alsóbbrendű útszakaszokon gyakori a mezőgazdasági gépek által felvitt sár, korhadt levél, kátyúsodás, és a takarítás is jelentősen ritkább. Ezzel szemben az autópálya- és gyorsforgalmi úthálózat rendszeresen és jól karbantartott és tisztított egész évben.

Tehát akár munkába megyünk, akár kirándulni, ha rosszak az időjárási viszonyok, válasszuk lehetőség szerint a biztonságos, magasabb rendű utakat közlekedésre. Jóllehet ezek egy része jellemzően útdíjköteles, de a pénzünkért cserébe gyorsabb, kiszámíthatóbb, biztonságosabb közlekedési lehetőséget kapunk.

Fő a türelem!

Az évnek ezen szakaszában érdemes észben tartani, hogy a kellemetlenné vált időjárás egyre többeket csábít ilyenkor autózásra, tehát nagyobb és lassabb a forgalom, az aratás miatt több a munkagép, és sok a komoly vezetési tapasztalatot nélkülöző sofőr. Ne hagyjuk, hogy bármelyik tényező is kihozzon sodrunkból és ezért rossz döntéseket hozzunk mi magunk vezetés közben az idegesség okán.

Sokat segít, ha kicsit rászámolunk az utazás tervezett menetidejére. A rohanás elkerülésével a türelmünket is könnyebben megőrizzük a lépésben haladó autósorban, esőben, parkolót kereső tanulóvezetők mögött várakozva.

Mint az élet minden más területére, a vezetésre is igaz, hogy kettőn áll a vásár: ha mi felkészülten, türelmesen, koncentráltan veszünk részt a forgalomban, sok balesetet elkerülhetünk, egymás hibáinak következményeit is megelőzhetjük.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Luxusszínvonalú szállodai szobák a Dunántúlon

szo okt 14 , 2023
A pihenésünk színhelyéül elképzelt szállás jó néhány rostán átmegy, mire eljutunk a kiválasztott hotelig. Számos szempont lesz megfontolás tárgya, mielőtt eldönti egy személy vagy egy egész család, hogy hová szeretne menni üdülni akár nyáron, akár az év bármely időszakában. Sokszor a tényezőket együttesen kell számba venni, mert vannak olyan jellemzők, […]
europafit.hu

És még ez is...