Felkészületlenül érte a magyar vállalatok többségét a világjárvány

KiskereskedelemVilágszinten megnőtt a cégeket ért internetes támadások száma a járványügyi helyzet alatt – derül ki az ESG it-kutató- és tanácsadócég friss felméréséből.

A rendkívüli helyzetben távmunkába költözött cégek ugyan többnyire zökkenőmentesen oldották meg az átállást, de az otthonról dolgozó kollégák eszközeinek védelme számos nehézséget okozott az it-csapatoknak. Rákapcsoltak a hackerek, hogy kihasználják a világjárvány okozta technológiai sebezhetőséget a vállalati szektorban. A cégek közel kétharmada szerint ugyanis az átlagosnál több kibertámadási kísérlet zajlott ellenük ebben az időszakban. A távmunkára átállásban jól vizsgáztak a társaságok, mintegy háromnegyedük állítása szerint sikerrel vette a biztonsági akadályokat, több mint egynegyedüket azonban váratlanul érték a nehézségek. A Panda Security májusban készített hazai körképe szerint a szervezetek 61 százaléka volt felkészületlen Magyarországon.

Az otthonról történő munkavégzés kapcsán a legnagyobb kihívást a dolgozók eszközeinek biztonsági beállítása, a céges hálózathoz való védett hozzáférés megvalósítása, valamint az adatforgalom és a dolgozók tevékenységének monitorozása jelentette. A kényszerű és váratlan home office zavartalan működésének biztosítása látványosan leterhelte az it-csapatokat. A tanulmány szerint több mint egyharmaduk napirendjét teljesen átírta, és hasonló arányban számoltak be a szakemberek a munkamennyiség növekedéséről is. Közel negyedük véli úgy, hogy több stressz éri munkahelyén, mint a vírushelyzetet megelőzően. A kutatásból az is kiderült, hogy a szakemberek fele szerint az otthonról való munkavégzéssel újonnan megismerkedő kollégák it-biztonsági ismeretei, illetve képzésük szintje sem megfelelő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Így csinálnak pénzt a te mobil helyadataidból

hét szept 21 , 2020
A mobiltelefonok anonimizált helyadatain alapuló, valós idejű BigData alapú szolgáltatást fejlesztett ki LocSight (Location Insight) néven a Helix Consulting Kft. és az ingatlanpiaci gigász CBRE magyarországi képviselete, amellyel kezdetben kereskedelmi ingatlanok kezelőinek nyújtanának üzleti tanácsadást. Közleményük szerint a valósidejű forgalmi adatok, és azok feldolgozása a LocSighthoz használt adatbázisok és elemzési […]
térkép