Ez sem örömhír: megtorpant a cégek lendülete

K&HMegtorpant a cégek lendülete az év végéhez közeledve, a harmadik negyedévben változatlanul 0 ponton áll a K&H nagyvállalati növekedési index.

A kutatást összefoglaló közleményben a K&H ismertette: a magas kamatkörnyezet és a csökkenő belföldi kereslet továbbra is nagy kihívás a cégeknek, ez pedig rányomta bélyegét a vállalatok makrogazdasággal kapcsolatos várakozásaira. A felmérés szerint a vállalatok saját helyzetükkel kapcsolatban ennél jóval kedvezőbben vélekednek, ami főként az egy éve folyamatosan növekvő árbevétel-várakozásokban mutatkozik meg. Jelenleg átlagosan 1,8 százalékkal nagyobb árbevétellel számolnak a cégek a következő egy évben, ezzel a várt árbevétel-növekedés mértéke már közelít a pandémia előtti, átlagosan két százalékos értékhez.

A pénzügyi várakozások mellett a foglalkoztatottsági szándékban figyelhető meg számottevő változás: harmadik negyedéve növekszik a munkaerő-kereslet, ezzel a teljes nagyvállalati szektorban 1,7 százalékos létszámbővítés várható a következő egy évben, szemben az előző negyedévi 0,8 százalékkal. A kutatás szerint a gazdaság következő egy évi alakulásával kapcsolatban viszont még mindig azok vannak nagyobb arányban, akik a mérséklődésre számítanak (46 százalék), miközben javulást ennél jóval kevesebben feltételeznek (28 százalék).

Komoly aggodalom alakult ki egy esetleges forintgyengüléssel kapcsolatban is. Jelenleg tízből nyolc vállalat forintgyengüléssel kalkulál, ami az index történetében a második legmagasabb arány. Ez azt jelenti, hogy a cégvezetők a felméréskor jellemző 368,9-391,6 közötti forint/euró árfolyamnál is gyengébb forintra számítanak, ami a cégek hatvan százaléka szerint rontani fog a helyzetén.

A K&H nagyvállalati növekedési index. ami a magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgálja.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Miért van szükség jó szociális készségekre az álláskeresés során?

ked nov 21 , 2023
Az álláskeresés olyan, mint egy verseny. Ha szeretnénk jól fizető, stabil állást találni, ki kell emelkednünk a versenytársak közül. Ehhez pedig nemcsak a szakmai tapasztalat és a képzettség az, ami hozzájárulhat. Ha például a kereskedelemben szeretnénk elhelyezkedni, és ezen az oldalon nézelődünk: https://vacallas.hu/allasok/kereskedelem-ertekesites, akkor jó, ha már előre tisztában vagyunk […]
vacallas.hu

És még ez is...