EU adatvédelem: megvan a közös álláspont, ami elfogadhatatlan

euValóra váltva júniusban megfogalmazott szándékukat, a tagországok igazságügyi miniszterei pénteken közös EU-tanácsi tárgyalási álláspontot fogadtak el az Unió adatvédelmi szabályozásának rendvédelmi irányelvet illető részéről. A Bizottság nagy örömmel üdvözölte a fejleményt, ám az EP jelentéstevője máris közölte, hogy az „jelen formájában elfogadhatatlan”. Az Európai Bizottság 2012-ben tett javaslatot az akkor 17 éves adatvédelmi szabályozás korszerűsítésére, azon az alapon, hogy 1995-ben még sem tömeges internethasználat, sem Facebook, sem Google nem létezett, azaz az akkori előírások egy sor, mára kialakult helyzettel még nem számolhattak, és mind a technológiai körülménye változása, mind pedig a piaci, vagy közbiztonsági feltételek alakulása új szabályozást tenne szükségessé.

További fontos témája volt a tanácsülésnek az Európai Bíróság napokban született ítélete arról, hogy érvénytelenítették az amerikai és az európai uniós cégek közötti szabad adatközlést, amit tizenöt éve még azon az alapon intézményesítettek, hogy az óceán mindként oldalán egyforma mértékben szavatoltnak tekintették a személyiségi jogokat érintő adatok védelmét. A minderről intézkedő „biztonságos kikötő” (safe harbour) jogszabály a mára megváltozott körülmények – az amerikai biztonsági szolgálatokról ismertté vált, sokak szerint személyiségi jogokat sértő adatkezelési gyakorlat – fényébe az Európai Bíróság szerint immár ellehetetlenült és ezért alkalmazását törölni kell — írja a bruxinfo.eu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Öt érv a privát felhő mellett: új üzleti vállalkozások

ked okt 27 , 2015
A SUSE öt olyan felhasználási területet mutat be, ahol rendkívül hatékonyan, gyors megtérülés mellett használhatók ki a privát felhő előnyei. Az új cégek kiépítése komoly kihívásokkal és költségekkel jár. A változó piaci folyamatok kiaknázásához többnyire kísérletezésekre és gyors reagálásra van szükség, ami statikus adatközponti környezetben nehézségekbe ütközik. A privát felhő […]
ZX-81

És még ez is...