EP: bevezethető az uniós digitális személyiadat-tárca

digitális tárcaAz Európai Parlament (EP) támogatja az olyan, elektronikus aláírásra is használható digitális tárca bevezetését, amely a köz-, és magánszolgáltatások hitelesítésére és elérésére, valamint dokumentumok tárolására és megosztására is alkalmas.

Az EP strasbourgi plenáris ülésén 335 szavazattal 190 ellenében, 31 tartózkodás mellett véglegesen elfogadta azt a rendelettervezetet, amely a kézzel jegyzett aláírással azonos jogállást élvező „minősített elektronikus aláírást” biztosít, és a digitális cserefolyamatok gördülékenyebbé tétele érdekében lehetővé teszi a tárcák közötti interakciókat. Az új, önkéntes alapon használható uniós digitális személyiadat-tárca lehetővé teszi majd, hogy a felhasználók online azonosítsák és hitelesítsék magukat anélkül, hogy kereskedelmi szolgáltatókat kellene igénybe venniük, elkerülve a bizalmi, biztonsági és adatvédelmi aggályokat.

Az átláthatóság, az innováció ösztönzése és a biztonság növelése érdekében a tárca nyílt forráskódú lesz. Az elszámoltathatóság és a nyomon követhetőség biztosítására a rendelet szigorú szabályokat állapít meg az érintett vállalatok regisztrációjára és felügyeletére vonatkozóan. Egy úgynevezett adatvédelmi felületen keresztül a felhasználók teljes mértékben ellenőrizhetik majd adataikat, és kérhetik adataik törlését is, ahogyan azt az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) előírja. Utolsó lépésként a rendeletet a tagállami kormányokból álló Európai Unió Tanácsának még hivatalosan jóvá kell hagynia, hogy jogszabállyá váljon.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Elektronikus utastájékoztató rendszert fejlesztett a HC Linear Kft.

ked márc 5 , 2024
ShareTweetPinShareMódosítható felülettel rendelkező, vezeték nélküli kapcsolaton vezérelhető elektronikus utastájékoztató táblát fejlesztett az informatikai rendszerek kidolgozásával foglalkozó pécsi HC Linear Kft. A társaság közleménye szerint a több mint 290 millió forintos, csaknem hetven százalékban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz támogatásával megvalósuló fejlesztés eredményeként egy e-papír alapú, napelemes utas-tájékoztató rendszert […]
A Móricz testvérek, HC Linear Kft.

És még ez is...