Bitcoin: „patkányméreg” vagy a következő lépcsőfok?

coincash.euTizenharmadik éve van már velünk a bitcoin, mely létezése óta kapott hideget, meleget, és bár még most is akadnak, akik nehezen értik a kriptovaluták működési elvét, egyre jelentősebb a térnyerésük, jövőbe mutató jellegük pedig vitathatatlan.

Amikor még “patkánymérgezték” a bitcoint

Az első, klasszikus értelemben vett kriptovaluta a kezdetek óta megosztotta a világ nagyjait. Bill Gates, a Microsoft alapítója, nem mellesleg a bolygó egyik legtehetősebb embere felemelő találmányként nyilatkozott róla már kilenc éve, figyelemreméltónak nevezve teljesítményét, ugyanakkor úgy vélte, a kormányok fogják dominálni ezt a szektort – idézi fel bitcoin hírek nosztalgikus On This Day sorozatában, a CoinCash, Magyarország vezető kriptovaluta váltója.

Charlie Munger, a 2008-ban a Forbes által a világ leggazdagabb emberének választott Warren Buffett jobb keze viszont nem osztotta Gates lelkesedését: nemes egyszerűséggel patkányméregnek nevezte a bitcoint, és nem igazán értette, hogy mire is jó.

Buffet ekkor még nem foglalt állást, öt év múlva viszont már úgy vélte, a bitcoin „patkányméreg a négyzeten”, nemrég pedig párhuzamot vont a kriptovaluta és a nemi betegségek között is.

Másoktól is kapta az ívet a bitcoin

Ajay Banga, a MasterCard vezérigazgatója is pocskondiázta a bitcoint, azzal is érvelve, hogy a digitális eszközöket illegális tevékenységekhez is lehet használni. Amikor aztán megérkezett a Facebook Librája, hirtelen állást váltott, és azzal már szimpatizált, viszont lehet, hogy nem véletlenül: a Libra Alapítvány a Mastercard támogatását élvezte.

Al Waleed szaúdi herceg, milliárdos üzletember sem tartozott a bitcoin rajongói közé, ahogy Jamie Dimon JP Morgan-vezérigazgató sem. Utóbbi egyenesen azt mondta: „ha elég hülye vagy ahhoz, hogy bitcoint vásárolj, akkor fizesd is meg az árát”. Apró szépséghiba a sarkos véleményében, hogy Dimon később JPM Coin néven saját fejlesztésű digitális valutával jelentkezett.

Bill Harris, a PayPal ex-vezérigazgatója sem jósolt nagy jövőt a kriptopénznek, ahogy Nouriel Roubini közgazdász sem. J. K. Rawling, a Harry Potter kötetek szerzője egyszerűen nem tudta megérteni, hogyan is működnek a kriptovaluták, pedig még az általa kreált univerzumán keresztül is megpróbálták neki elmagyarázni.

Mindez a bitcoint nem különösebben érdekelte

A számos kritika ellenére a bitcoin csillaga, akárcsak idővel az egész kriptoszektoré, üstökösként ívelt fel. Jelenleg 30 ezer dollár körül mozog az árfolyama, a kriptoközösség pedig napról napra gyarapszik.

Az érdeklődők rengeteg hiteles forrásból tájékozódhatnak, számtalan lehetőségük van belekóstolni a kriptovilágba, mely egyszer akár át is veheti a stafétát a hagyományos értelemben vett fizetőeszközöktől.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

BudapestGO: több mint egymillió jegy és bérlet

ked jún 14 , 2022
ShareTweetPinShareNégy hónappal ezelőtti indulása óta már több mint egymillió jegyet és bérletet vásároltak a felhasználók a BudapestGO alkalmazáson keresztül – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). A közlemény szerint a vásárlók több mint 1,2 milliárd forint értékben vásároltak terméket az alkalmazáson keresztül. A március eleje óta kapható digitális vonaljegyekből 645 […]
BudapestGO

És még ez is...