Eltűntek a nyilvános telefonok Csehországból

Cseh telefonfülkeMár véglegesen a múlté a nyilvános telefonállomások kora Csehországban.

A Prágától mintegy ötven kilométerre délnyugatra fekvő Hlubyne település központjában csütörtökön megszüntették és eltávolították a helyéről az utolsó nyilvános telefonfülkét, amely még rá volt kapcsolva az országos telefonhálózatra. “Az utolsó beszélgetés ezen a telefonkészüléken már több mint két éve zajlott le” – mondta Jan Hruska, az O2 telefontársaság műszaki igazgatója. Miután a cseh távközlési hivatal tavaly ősszel úgy döntött, hogy 2021-ben az állam már nem fogja támogatni a nyilvános telefonfülkék üzemeltetését, azok tulajdonosa és a szolgáltatást bebiztosító O2 cég bejelentette: januártól kezdve fokozatosan felszámolja az összes még működő nyilvános telefonfülkéjét. Az O2 cég kimutatása szerint az elmúlt év végén 1150 nyilvános telefonfülke működött Csehországban, többségük a kevesebb mint 200 lakosú településeken. Az állam minden egyes nyilvános telefonállomás működtetéséért évente 9000 koronát (~120 ezer forint) fizetett a szolgáltatónak.

A mintegy 150 lakosú Hlubyne központjában álló telefonfülke volt az utolsó, amelyet az O2 emberei leszereltek és eltávolítottak a helyéről. Petr Boukal, Hlubine polgármestere bejelentette: az utolsó csehországi telefonfülke helyét emléklappal jelölik meg. A cég már 2019-ben megszüntetett 2750 nyilvános telefonállomást, amelyeket állami támogatás nélkül kereskedelmi alapon működtetett. A nyilvános telefonállomások kihasználtsága a mobiltelefonok megjelenésével és elterjedésével minimálissá vált. Húsz éve, az ezredfordulón, amikor a lakosság körében még nem volt általános a mobiltelefon, több mint harmincezer nyilvános telefonfülke működött Csehországban. Az első nyilvános telefont 1911-ben szerelték fel Prágában az Óvárosi téren. Számos helyen a régi telefonfülkéket nyilvános “könyvtárakká” alakították át. Működésük egyszerű: akinek felesleges könyvei vannak, elhelyezheti őket a fülkében kialakított polcokon. Az érdeklődők onnan elvihetik, esetleg kölcsönözhetik. A sajtó szerint az ötlet bevált, s országszerte már több száz hasonló nyilvános könyvbódé működik sikeresen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Külföldi e-kereskedők foglalják el a magyar piacot

vas jún 20 , 2021
Rekordévet zárt a hazai e-kereskedelem tavaly, de a külföldi szereplők térnyerése egyre nagyobb. Szabó László, a Growww Digital digitálismarketing-ügynökség szakértője szerint a nemzetközi piacok nélkül a magyar e-kereskedők kis eséllyel tudják felvenni a versenyt az egyre növekvő hatékonyságú és tőkeerejű külföldi versenytársakkal szemben. A tavaly 45 százalékos ütemben bővülő online […]
kosár, kiskereskedelem