„Elrettentő” ítélet egy durva csalási ügyben

Dobó DénesHatvan rendbeli csalás bűntette és 474 rendbeli csalás vétsége miatt egy év tíz hónap, négy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság tárgyalás mellőzésével meghozott büntetővégzésében azt a büntetlen előéletű biatorbágyi férfit, aki az ország különböző részein élő sértettektől online csalt ki több mint 18 millió forintot.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője azt közölte, hogy a bíróság a vádlottal szemben több mint 961 ezer forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt, a magánfelek által előterjesztett polgári jogi igényeket pedig egyéb törvényes útra utasította. Az ítélet szerint a vádlott 2021 elején az egyik internetes közösségi oldalon két névre egy profilt hozott létre, amely alatt eladásra kínált különböző termékeket, elsősorban ruhákat, cipőket. A termékekről fényképeket is feltöltött, amelyeket egy honlapról töltött le.

A vádlott a hirdetésére jelentkezőkkel felvette a kapcsolatot, majd tíz-húsz napos szállítást ígért nekik, amennyiben a vételárat előre átutalják részére. A férfi eleinte néhány alkalommal a tőle megvásárolni kívánt terméket megrendelte, és a tőle rendelő ügyfelek címére küldette. Később azonban már meg sem rendelte a termékeket, viszont a hirdetéseire jelentkező sértettekkel változatlanul felvette a kapcsolatot és megígérte, hogy az általuk megvásárolni kívánt termékeket rövid határidőn belül megküldi, holott azok beszerzése nem is állt szándékában – rögzítette ítéletében a bíróság.

Az akkor 19 éves vádlott a sértetteket tévedésbe ejtette, az általuk előre átutalt összegeket teljes egészében felélte, majd egy idő után a reklamáló, pénzüket visszakövetelő sértettek részére – az újabb sértettektől érkezett utalásokból – visszautalta a nekik okozott károk összegét. A fiatal férfi a terhére rótt bűncselekmények elkövetését beismerte. A bűncselekményekkel összesen több mint 18 millió forint kárt okozott, amelyből – a vádlott által a büntetőeljárás megindulását követően egyes sértettek részére teljesített visszautalásokkal – 15 millió forint megtérült – ismertette Dobó Dénes. Hozzátette: a büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított nyolc napon belül tárgyalás tartását lehet kérni. A 2024. január 3-án meghozott büntetővégzés a napokban jogerőre emelkedett.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A csehek is igazat adtak a Médiatanácsnak

hét febr 12 , 2024
Két esetben is intézkedett a cseh társhatóság, a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának jelzése nyomán amiatt, hogy az AMC és a Film Café csatornák nem a hazai korhatár-besorolásnak megfelelően sugároztak filmeket. Az RRTV felhívta az érintett médiaszolgáltatókat, hogy tegyenek eleget […]
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság

És még ez is...