Elindult a VZO

1

VZO Youtube csatornaElindult -s egy év múlva már meg is szünt- Magyarország első kifejezetten magyarázó videó-újságíró csatornája a YouTube-on – közölte a VZO szerkesztősége.

A VZO az adatalapú magyarázó, értelmező és narratív videó-újságírást szeretné meghonosítani, amely a tengerentúlon virágkorát éli, mióta az emberek kevésbé olvasva, mint inkább nézve fogyasztanak híreket. Ismertetésük szerint ezzel Magyarországon csak oldalvízen próbálkoznak nagyobb médiumok. „Mi hiszünk abban, hogy ez a műfaj segít a sajtóba vetett bizalmat visszaállítani, segít valóban megérteni a híreket, a világot, közelebb jutni a teljes igazsághoz. Nem arról beszélünk, mi történt tegnap, hanem hogy mi történik. Ez egy fontos különbség. Adatokkal dolgozunk – főként ez adja a dolog hitelességét. Mindezt tesszük az összes digitális lehetőséget kihasználva” – fogalmaznak a sajtóközleményben.

Mint írták, a projekt maga „digitális bennszülött”, azaz nem írott újságírás online formába kényszerítve, arra „lefordítva”, hanem eleve online felületre született. Eszköztárában, formailag, tartalmilag és technológiailag is erre szabva. Az a céljuk, hogy kihasználják az internet előnyeit és mérsékeljék hátrányait a néző számára, hogy az információt tudássá alakítsák. Az elnevezését a vízió szóból megalkotó VZO csatornáján a közlemény szerint zömében néhány perces videók kerülnek majd fel, amelyek a videós eszköztár összes eszközét felhasználva igyekeznek egy-egy témát körbejárni, rendszer szinten megérteni és/vagy speciális szemszögből feldolgozni a közéleti témáktól, a környezetvédelmen, életmódon, a személyes pénzügyeken, a szórakozáson át egészen technológiáig és tudományig.

A szerkesztőség
Kucsera OlgaA főszerkesztő, Kucsera Olga. (A férje Giró-Szász András, aki 2011-2014 között kormányszóvivő, 2014-2015. a Miniszterelnökség kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, 2015-2018. a miniszterelnök belpolitikai főtanácsadója volt.*) Prekopa Donát video-újságíró. (A Manna FM műsorvezetője, SZFÉ-es öregdiák, aki korábban az azóta megszűnt Felház keresztény mozgalom társalapítója volt.*) Prekopa Loretta video-újságíró. (Volt MTV-s műsorvezető, aki ugyancsak tagja volt a Felháznak, és a Szabad Európa által a „NER-káderek gyerekeinek játszóterének” nevezett Axióma.hu-nál dolgozott korábban.*)


*A -szerk- megjegyzése.

One thought on “Elindult a VZO

 1. Lopók között szegényember,
  Szegényember sose fél,
  Minek félne, szíve, lelke
  Erősebb a többinél.

  Lopók között szegényember,
  A Jóisten megsegél!
  Nincs tehene a szegénynek,
  De ha van is elvetél.

  Lopók között szegényember,
  Szegényember kapanyél.
  A világot megkapálni,
  Szegényember annak él.

  József Attila: Lopók között szegényember

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Havas megőrizte pozicióját

hét dec 6 , 2021
Tisztújító közgyűlést tartott november 25-én a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT). Az NJSZT felügyelő bizottságát továbbra is Havas István, a Regillus Kft. ügyvezető igazgatója, az Ernst & Young korábbi vezérigazgatója vezeti. A bizottság tagjai: Gyenizse Pál, az Új Algoritmus Kft. ügyvezető igazgatója, címzetes egyetemi docens és Kornai Gábor, az AAM […]
Havas István

És még ez is...