Szabó István filmjei a Direct One-on

Szabó István és Klaus Maria Brandauer 1982Négy ikonikus film egy nagyon különleges nap apropóján – február 18-án 85 éves lesz egyik legnagyobb rendezőnk, Szabó István. A születésnap alkalmából a Direct One tévé- és streamingszolgáltató előfizetői számára négy filmet tűz műsorra.

Február 18-án ünnepli a 85. születésnapját a magyar filmművészet legendás alkotója. Ettől a naptól érdemes lesz a Direct One csatornára kapcsolni, hiszen kezdetét veszi az ünnepi hét. A Direct One ugyanis tisztelegni szeretne a rendező életműve előtt, ezért négy általa rendezett csodálatos filmet tűz saját csatornája műsorára, melyek 30 napon át a Direct Now applikációban is visszanézhetők lesznek. A Mephisto és az Álmodozások kora február 18-án, míg az Édes Emma, drága Böbe és a Szerelmesfilm február 25-én kerül műsorra a Direct One csatornán.

Szabó 16 éves korától filmrendezőnek készült, első próbálkozásra bekerült a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező szakára, több mint hatvan nemzetközi díjat nyert filmjeivel. 1982-ben Oscar-díjat kapott, négy díjat vehetett át Cannes-ban, elnyerte az Európai Filmdíjat. A Mephisto – Szabó 1981-es filmje – a nácizmus kiteljesedését mutatja be egy hamburgi színházi társulatból induló színész életén keresztül, aki karrierje érdekében mindent feléget maga körül. A Mephisto a magyar filmek közül elsőként nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó Oscart.

Az Álmodozások kora Szabó egy korábbi, 1964-es alkotása. A személyes hangvételű film az illúziók elvesztésének, a felnőttlétbe való küzdelmes betagozódásnak története. Ugyanennek a korszaknak a filmje a Szerelmesfilm, ami már a fiatal felnőttlét csalódásainak története. Ezekkel a problémákkal a mai fiatal generációk is éppúgy küzdenek, mint a 60-as években élők. Ezért képesek szólni Szabó István filmjei a mai fiatalokhoz is, hiszen azok nem egy elfeledett múltban, hanem a mindenkori mában játszódnak.

Az Édes Emma, drága Böbe egy 90-es években készült film, mely a rendszerváltás zűrzavarának idején játszódik, amikor még senki nem ismeri az új rendszer játékszabályait. Emma és Böbe faluról költöztek fel Budapestre, pedagógusszálláson laknak és oroszt tanítanak egy nyolcadik kerületi általános iskolában. A rendszerváltás beköszöntével kénytelenek átképezni magukat angoltanárrá, miközben mellékállást is kell vállalniuk, hogy meg tudjanak élni. A film díjat nyert a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

2021 júliusában indult el a Direct One TV szolgáltató saját, azonos nevű TV csatornája, amelyen azóta nagy sikerrel futnak exkluzív, elsősorban a Canal+ francia médiacsoport által gyártott prémium televíziós tartalmak, európai filmsorozatok. A Nemzeti Filmarchívummal kötött együttműködésnek köszönhetően tovább bővült az elérhető tartalmak köre: karácsony óta ikonikus magyar alkotások is láthatók a csatornán – köztük Szabó filmjei is.

A Direct One csatorna a szolgáltató minden előfizetője számára elérhető a 18-as programhelyen, és a csatorna a Direct Now alkalmazásban is elérhető. Szabó filmjeit az előfizetők harminc napon át visszanézhetik, tehát ez idő alatt bárhol, bármikor megtekinthetik a régen, vagy talán még sosem látott örökzöld alkotásokat. Az alkalmazással már összesen akár 85 csatorna nézhető mobiltelefonon, tableten, laptopon vagy okostévén, ráadásul senki nem marad le egyetlen premierről sem, mert az alkalmazásban a premier időpontjától kezdődően hét napig visszanézhetők, illetve újraindíthatók a műsorok. A Direct Now alkalmazás további előnye, hogy egyszerre öt műsort nézhetünk öt különböző eszközön, így a családban egyidőben mindenki követheti a saját kedvencét. Az alkalmazás az előfizetőknek ingyenesen letölthető – több mint húszezer előfizető már aktívan használja az applikációt és élvezi annak minden előnyét.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Észnél legy, mielőtt műszaki cikket vásárolsz!

pén febr 17 , 2023
A MediaMarkt szakértői összeszedtek néhány fontos szempontot, amit érdemes mérlegelni új műszaki cikk vásárlása előtt. Javítani vagy cserélni? Ha egy készülék elromlik, általában azt feltételezzük, hogy ha újat veszünk, jobb minőségű és hosszabb élettartamú terméket kapunk. Mégis, amikor bekövetkezik a legrosszabb forgatókönyv, és a készülékünk elromlik, ahelyett, hogy azonnal a […]
elektronikai áruház

És még ez is...