Vantage Towers: előnyös a bázisállomások kiszervezése

Budai J. Gergő, a Vantage Towers Zrt. vezérigazgatójaA Vodafone csoport új leányvállalata, a Vantage Towers Magyarország Zrt. létrejötte Magyarországon is támogatja a hálózatmegosztási konstrukciók elterjedését, hiszen az infokommunikációs iparág más szereplői, vagy más iparágak szereplői is igénybe vehetik a cég passzív hálózati elemeit – mondta Budai J. Gergő.

A magyarországi leányvállalat vezérigazgatója elmondta az anyavállalat kezdeményezésére a Vodafone Magyarország is új cégbe szervezte ki mobilhálózati infrastruktúráját: 2020. november 1-jétől a Vantage Towers felel a vállalat passzív hálózati elemeiért, így a bázisállomásokért és a hozzájuk tartozó egyéb infrastruktúráért. Az új vállalat a Vodafone Magyarországból vált ki és több mint kétezer bázisállomás passzív infrastruktúráját vette át Magyarországon. Ismertetése szerint a cégnek az országban 3054 betelepülési pontja van, s az infrastruktúra harmadán más szolgáltató is jelen van. Az 5G esetében azért előnyös a bázisállomások kiszervezése, mert az újgenerációs mobilhálózat más hozzáállást igényel, mint a korábbi üzemeltetési modellek. A korábbi generációknál a szolgáltatók megvásárolták a frekvenciát, létrehoztak rá egy hálózatot, bekapcsolták, az előfizető vett egy sim-kártyát, bekapcsolta a telefonját és működött a szolgáltatás – mondta.

Mindez az 5G-nél egészen más lesz, ugyanis már nem csupán távközlésről, hanem infokommunikációról van szó, amelyhez erős partneri kapcsolatokra lesz szükség. Az 5G-hez is fejleszteni kell a hálózatokat és más, új modellek is kialakulóban vannak, mint például a privát hálózatok, amikor egy-egy gyárnak, intézménynek, egyetemnek, vagy akár az agráriumban a meglevő földterületnek saját hálózata lesz. Magyarországon a toronyvállalati versenytársaik közé sorolta a Cetin-t (amelyik a legnagyobb ilyen szolgáltató), az Antenna Hungáriát, az Invitech-et, és a Pannon Antenna Zrt.-t, de megjegyezte, hogy a piac még kialakulóban van Magyarországon. Hozzátette, hogy a magánhálózatok és az 5G technológia fejlődése növekedési potenciált jelent a cégnek, ahogy a vezeték nélküli internetszolgáltatás vagy a polgári védelmi és katasztrófavédelmi rendszerek fejlődése is. Az 5G hálózatfejlesztéről elmondta: már több mint 300 bázisállomásuk működik Magyarországon. A Vantage Towers Magyarország is kiemelt prioritásként kezeli a fenntarthatóságot: a vállalat valamennyi bázisállomása áramfogyasztását 2020 novemberétől teljesen megújuló energiaforrásokból fedezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Bezárja magyarországi üzemét az Itron

pén dec 11 , 2020
Az amerikai Itron azt tervezi, hogy a magyarországi leányvállalatából, a Ganz Mérőgyár Kft. gödöllői gyáregységéből áthelyezi a termelést a cég más, többségében európai egységébe, és várhatóan 2022 elején bezárja a gyárat. Tervek szerint a termelés áthelyezésére 2021 vége előtt sor kerül, a gödöllői gyár pedig 2022 elején leáll, a gyár […]
Ganz Mérőműszergyár