Együttműködik az NMHH a Széchenyi István Egyetemmel

Koltay András, Filep Bálint és Horváth Zoltán a megállapodás aláírását követően. (Fotó: NMHH)A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2023 végéig tartó együttműködési megállapodást kötött a Széchenyi István Egyetemmel.

A hatóság a vezeték nélküli kommunikációs rendszereket használó kutatási projekteket segíti, támogatásukból a győri egyetem Digitális Fejlesztési Központja, Járműipari Kutatóközpontja, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar, valamint a Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központja részesül. Az együttműködés kiterjed többek között a mezőgazdasági robotflották kommunikációs rendszerének fejlesztésére és kiépítésére, az autonóm robotok kommunikációs kérdéseinek megoldására, mikrohullámú laboratórium fejlesztésére, valamint az űrtávközlés területére. Az egyetem a ma még hiányterületnek számító kvantumkommunikáció terén ugyancsak számíthat segítségre.

Az NMHH elnöke a közlemény szerint azt reméli, hogy a hatóság hatékony támogatóként járulhat hozzá a gyakorlatorientált szakemberképzéséhez. A hatóság feladata, hogy válaszokat találjon a technológiai fejlődésből eredő kihívásokra, és erősítse az ország versenyképességét ezeken a területen – mondta Koltay András. Az egyetem elnöke szintén úgy véli, hogy a vezeték nélküli kommunikációs rendszerek vagy az autonóm járművek kutatása javíthatja a térség esélyeit. Filep Bálint megjegyezte, hogy az intézményük épp ezeken a területeken tölt be egyre meghatározóbb szerepet. Horváth Zoltán dékán hozzátette, hogy a képzéseik biztosítják az NMHH szakember-utánpótlását, míg a hatóság az egyetemi laborháttér megerősítéséhez, a hallgatói csapatok munkájához járul hozzá. Szakembereik az oktatásban is részt vesznek, az együttműködés tehát mindkét fél számára hasznos – tette hozzá.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

USA: a TikTok betiltását kezdeményezik

vas nov 13 , 2022
Az amerikai Kongresszus két republikánus tagja a TikTok közösségi oldal betiltását kezdeményezi az Egyesült Államokban a nemzetbiztonság védelmére hivatkozva. Marco Rubio szenátor és Mike Gallagher a napilapban megjelent közös véleménycikkben jelentette, hogy jogszabályt terjesztenek elő a TikTok és minden más közösségi alkalmazás betiltásáról, amely a Kínai Kommunista Párt befolyása alatt […]
TikTok