Jobban tollasodnak a magyar kőgazdagok, mint globális társaik

Mészáros (Lölő) Lőrinc, Csányi (OTP) SándorMagyarországon mintegy száz embernek van százmillió dollárt meghaladó pénzügyi vagyona, ők ezzel globálisan is az ultramagas pénzügyi vagyonnal rendelkező magánszemélyek közé tartoznak. (És mint tudható dollármilliárdosunk is van egy vagy kettő… A -szerk- megj.) A Boston Consulting Group (BCG) stratégiai menedzsment tanácsadó cég jelentése szerint húszmillió és százmillió dollár közötti pénzügyi vagyona további ötszáz magyarnak volt tavaly. Mintegy tizenötezer magyar állampolgárnak van egymillió és húszmillió dollár közötti pénzügyi vagyona, és 52 700 magyar rendelkezik kétszázötvenezer és egymillió dollár közötti vagyonnal.

A jelentés szerint a globális pénzügyi vagyon 2022-ben 15 év után először csökkent, négy százalékkal 255 ezer milliárd dollárra. Ezzel szemben Magyarországon a személyes pénzügyi vagyon két százalékkal nőtt tavaly, ami kiugró Közép-Kelet-Európában, ahol átlagosan egy százalékkal csökkent. A nettó személyes pénzügyi vagyon Magyarországon 2022 végére kétszázmilliárd dollárra emelkedett.

A pénzügyi vagyontól eltérően a más befektetési eszközökben tartott vagyon, mint az ingatlan, a tartós fogyasztási cikk, a művészeti alkotások, a nemesfémek értéke világszerte 5,5 százalékkal 261 billió dollárra nőtt 2022-ben. Magyarországon tavaly a nem pénzügyi vagyon ennél sokkal nagyobb mértékben nőtt, 16 százalékkal háromszázmilliárd dollárra ugrott, meghaladva az elmúlt öt év 14 százalékos növekedési ütemét is. A teljes abszolút globális vagyon 516 ezer milliárd dollárra emelkedett tavaly, ami egy százalékos növekedés 2021-hez képest.

A közleményben Horváth Krisztián, a BCG vagyonkezelési témákért felelős partnere és társigazgatója kifejtette: kétpólusú képet mutat a pénzügyi vagyon magyarországi megoszlása. A teljes pénzügyi vagyon mintegy 47 százaléka Magyarországon a kevésbé vagyonos, 250 ezer dollárnál kevesebbet birtokló emberek kezében van, míg ez globálisan csak 32 százalék. Ugyanakkor a százmillió dollár feletti pénzügyi vagyonnal rendelkező magyar ultragazdagok a teljes hazai pénzügyi vagyon 15 százalékával rendelkeznek, ami meghaladja a 13 százalékos világátlagot.

A BCG a nemzeti számlák globális rendszerén (SNA) alapuló, központi bankoktól és kereskedelmi bankoktól származó adatokat használta fel.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

P74: Hamarosan érkeznek a TCL új televíziói

pén júl 28 , 2023
A TCL Electronics bejelentette a legújabb, Google TV és Game Master funkcióval rendelkező 4K HDR televízióinak európai piacra dobását. A Dolby Vision és Dolby Atmos technológiával ellátott új TCL P74 sorozat televíziói a 4K-s felbontás mellett, dinamikus mozgásmegjelenítéssel, a Wide Color Gamut több mint egymilliárd színárnyalatával rendelkeznek. Az új TCL […]
TCL P74 televízió

És még ez is...