(Egyre kevesebbekből) lehet jelölni a Rátz Tanár Úr Életműdíjra

Rátz Tanár úrIsmét lehet jelölni a Rátz Tanár Úr Életműdíjra azokat a reáltárgyakat oktató tanárokat – közölte a pályázatot kiíró Alapítvány.

A közlemény szerint diákok, szülők és pedagógustársak javasolhatnak az életműdíjra kiemelkedő teljesítményű, a magyarországi közoktatás 5-12. évfolyamain biológiát, matematikát, fizikát vagy kémiát tanító (vagy egykor tanító) tanárokat. A 2000-ben az Ericsson Magyarország, a Graphisoft és a Richter Gedeon Nyrt. által közösen létrehozott alapítvány a Rátz Tanár Úr Életműdíjjal azokat a tanárokat ismerni el, akik különösen sokat tettek a magyarországi reáloktatásért és a reálértelmiségiek következő generációiért – írták. A jelölés kritériuma a legalább tízéves közoktatásban szerzett gyakorlat, a tanítványok által elért kiemelkedő teljesítmény országos hazai és/vagy nemzetközi versenyeken, a hátrányos helyzetű diákok folyamatos segítése, a tehetséges fiatalok támogatása, az reáltárgyakhoz kapcsolódó hazai szakmai programok, versenyek, továbbképzések szervezésében való részvétel, a folyamatos önfejlesztés, valamint szaklapokban szereplő cikkek vagy könyvek, tankönyvek publikálása. A szakmai feltételek mellett az is elengedhetetlen, hogy a jelölni kívánt pedagógus munkája során hivatásának tekintse tanítványai nevelését, személyiségük fejlesztését, problémáik megoldásához segítséget nyújtson, valamint személyisége, szakértelme és egész életvitele példamutató legyen – fogalmaztak. Az egyénenként 1,5 millió forintos díjazással járó életműdíjat idén is két-két matematika, fizika, kémia és biológia szakos tanárnak ítéli oda az alapítvány kuratóriuma.

A tanárhiány súlyosságát az mutatja, hogy az már Budapesten is megdöbbentő méreteket öltött – mások mellett ezt állapította meg a Magyar Kémikusok Lapjának áprilisi számában megjelent tanulmány.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Moszkva magyarázatot kér Amerikától, pedig otthon kellene szétnézni

csü szept 23 , 2021
A washingtoni orosz nagykövetség Facebook-bejegyzésben kifogásolta, hogy szerinte a péntektől vasárnapig megtartott választások alatt az orosz Központi Választási Bizottság elleni kibertámadások felét amerikai területről indították. A diplomáciai képviselet magyarázatot kért erre. Ehhez képes nagyon nem befolyásolhatta érdemben az állítólagos amerikai beavatkozás a választást, hiszen úgy tűnik, durva csalások árán nyert […]
Anatolij Antonov Oroszország washingtoni nagykövete

Friss, ropogós