Deutsch ex machina: elfogadták a DOS-t, Magyarország élenjáróvá válhat

2

Deutsch-TamasSzemléletmódjában, módszertanaiban, követelményrendszerében és technikai feltételrendszerében is új, a digitális kor kihívásaira válaszokat adó nyitott oktatási környezet létrehozását célozza a Digitális Jólét Program (DJP) részeként a kormány által a 1536/2016. (X. 13.) Korm. határozattal elfogadott Magyarország Digitális Oktatási Stratégiája (DOS).

„A digitális átalakulás nem választás kérdése, hanem olyan elkerülhetetlen jelenség, amelyre mindenkinek fel kell készülnie, hiszen csak XXI. századi tudással lehetünk sikeresek és versenyképesek a XXI. században – ez a felismerés hívta életre Magyarország Digitális Oktatási Stratégiáját” – nyilatkozta Deutsch Tamás, a DJP-ért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch szerint a felnövekvő nemzedékek versenyképessége, munkaerőpiaci esélyei javítása szempontjából is nélkülözhetetlen az oktatási rendszer azonnali és radikális digitalizálása: most dől el, hogy a magyar fiatalok milyen szerepet töltenek majd be az európai munkaerőpiacon, ahogy az is, hogy a magyar gazdaság milyen szerepet kaphat a nemzetközi versenyben.

A DOS végrehajtása nyomán néhány éven belül kézzel fogható eredményeket hoz az oktatási rendszer digitális átalakítása. A DOS fejlesztései kiterjednek az infrastruktúrára, az eszközellátottságra, a digitális tananyagokra, a tanári, oktatói digitális kompetenciák gyarapítására és az iskolai adminisztrációra. Minden tanárnak és oktatónak lehetősége nyílik digitális készségeinek térítésmentes (tovább)fejlesztésére annak érdekében, hogy az általa tanított tantárgyak óráin a digitális oktatási eszközöket és technikákat készségszinten tudja használni. Továbbá, minden magyar polgárnak lehetősége nyílik arra, hogy saját lakhelyén (vagy annak legfeljebb harminc kilométeres körzetén belül) ingyenes alapszintű digitális oktatáson vegyen részt.

A most elfogadott, a köznevelési, a szakképzési, a felsőoktatási és a felnőttképzési rendszer digitális átalakításáról és a DOS-ról szóló kormányhatározat egyik legfontosabb pontja, hogy a köznevelési és szakképzési intézményekben a pedagógusok munkáját IKT pedagógiai asszisztensek támogassák, továbbá minden köznevelési és szakképzési intézményben legyen elérhető rendszergazdai szolgáltatás. Hasonlóan nagy jelentőségű célkitűzés a köznevelési és szakképzési intézmények megfelelő sávszélességű szupergyors internettel, illetve épületen belüli wifi-hálózattal való ellátása, a digitális eszközállomány biztosítása.

 

2 thoughts on “Deutsch ex machina: elfogadták a DOS-t, Magyarország élenjáróvá válhat

  1. Ma már az is öröm, hogy felismerték a szükségességét. Kíváncsian várom a DOS fejlesztésre szóló közbeszerzési kiírást. (2020-ig előre keretszerződéssel. Gondolom ma még gründolják a nyerteseket)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Minden a kínai okostelefonok garanciájáról IV.

vas okt 16 , 2016
A dualsimsmartphones.hu összegyűjtött minden fontos információt a kínai telefonok garanciális kérdéseiről, hogy önállóan is boldogulj. Hallottál már a mágikus CN23 vámáru-nyilatkozatról? Na, most fogsz. Ha javításra, vagy garanciális cserére küldesz valamit az EU-n kívül, ki kell töltened a CN23-as vámáru-nyilatkozatot. A CN23 vámáru-nyilatkozat célja, hogy a vámeljárást végző hatóság a […]