Van védelem a megszemélyesítéses támadás ellen I.

emailA social engineering technika célja, hogy az emberek megtévesztve önkéntelenül érzékeny információkat áruljanak el. Az ESET kiberbiztonsági vállalat most a kiberbűnözők egy kevésbé ismert, de egyre gyakoribb támadási technikájára, a megszemélyesítésre hívja fel a figyelmet. A módszer során a támadók egy megbízható személynek (például kollégáknak, üzleti partnereknek) adják ki magukat annak érdekében, hogy becsapják az áldozatokat, és olyan tevékenységekre vegyék rá őket, amelyek bajba sodorhatják őket vagy munkáltatójukat.

Tanuljuk meg felismerni a megszemélyesítés technikáját használó hamis üzeneteket!
Ne feledjük, a tudatosság kulcsfontosságú! Minél többet tudunk a megszemélyesítés eszközeiről, annál könnyebben felismerhetjük és elkerülhetjük őket. Sok bűnöző a sürgősség és a félelem érzését próbálja kiváltani célpontjában, ami arra készteti az áldozatot, hogy gondolkodás nélkül elvégezze a kért feladatot. A bűnözők kívánsága sokszor tartalmaz valami szokatlant és gyanúsat. Hivatkozhatnak például olyan szerződésekre vagy tranzakciókra, amelyekről még nem hallottunk, vagy olyan ügyfelekről, akiket nem ismerünk. A kiberbűnözők általában nagyon rövid határidőt adnak a szükséges feladat elvégzésére és arra kérnek, kezeljük bizalmasan az adott utasítást. Az üzenetek gyakran tartalmaznak nyelvtani hibákat és sokszor hibásan alkalmazzák a vállalat arculatát is. A megszemélyesítésekben igazán jártas támadók azonban nagyon valóságosnak tűnő e-maileket is készíthetnek, amelyek végén szerepel a levelet küldő alkalmazott hivatalos fényképe vagy aláírása is. Tehát ha az üzenetben szereplő kérést furcsának találjuk, akkor legyünk gyanakvóak, még akkor is, ha az e-mail sablon valódinak tűnik, és teljesítés előtt tájékozódjunk, vagy kérjük másik vezető jóváhagyását.

2019 tavaszán például egy meg nem nevezett angol energetikai cég vezérigazgatója 220 ezer eurót utalt át egy ismeretlen magyar beszállító számlájára, ahol a megtévesztésben a vállalat németországi vezetőjének hangját utánozták sikerrel. A hanghamisításban a főnök azonnali átutalást rendelt el, és a hangját annyira jól utánozták, hogy az akcentus, a beszéd szokásos hanglejtése, sebessége is tökéletes volt. A mintegy 72 millió forintnak megfelelő összeget a csalók a magyar számláról azonnal továbbutalták egy mexikói számlaszámra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

ELTE Informatikai Kar: minden nőtt egy kicsit

szo júl 24 , 2021
Az ELTE Informatikai Kar a most zárult rendes felvételi eljárásban összesen 946 főt vesz fel eljárásban, a tavalyi 912 fő helyett. Ebből 521 fő szeptemberben a budapesti programtervező informatikus alapképzés nappali tagozatán kezdheti meg tanulmányait. Itt a tavalyi 395-ről 411-re nőtt a bejutáshoz szükséges pontszám, ami országosan a legmagasabb a […]
ZX-81

És még ez is...