Saját 5G-hálózata lesz a Műegyetemnek

A hazai egyetemek közül elsőként a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) jut saját 5G-hálózathoz, ami a tervek szerint idén őszre épül ki — értesült a digitrendi. A privát hálózat főként a felsőoktatási intézményben zajló kutatás-fejlesztési munkát segíti. A campus teljes lefedéséhez szükséges 20 MHz-nyi frekvenciablokkot a Vodafone engedi át a saját spektrumkészletéből az egyetem számára. A mobilcég térítésmentesen engedi át az eddigi tárgyalásokon igényként felmerült 10, vagy 20 MHz-nyi blokkot. Mindezért cserébe a BME a kutatás-fejlesztési projektjeinél megkérdezi majd a Vodafone-t, hogy részt akar-e venni benne — válaszolta a digitrendi.hu megkeresésére Budai J. Gergő, a mobilszolgáltató vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese. A hálózati berendezéseket a Nokia adja. A finn hálózati berendezésgyártó a szükséges hálózati eszközök nagyobb részét térítésmentesen adja az egyetemnek, a kisebbik részéért fizet csak a BME. A kiépülő privát hálózat előnye, hogy ezen a nélkül lehet kisérletezni, hogy közben veszélyeztetnék a nyilvános hálózatokon futó alapszolgáltatásokat.

A Műegyetem ily módon megvalósuló hálózati projektje teljesen más megvilágításba helyezi az 5G magyarországi ipari és tudományos felhasználási lehetőségeit. Korábban Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter még dedikált ipari és egyetemi frekvenciákról beszélt, amiket a nyilvános 5G-hálózatokra kiírt tender után terveznek meghirdetni, ám az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) lényegében minden 5G-frekvenciát eladott. Az erről szóló szerződések azonban nem zárják ki a szolgáltatók számára a másodlagos értékesítés lehetőségét sem. Az ipari és egyetemi hálózatokkal kapcsolatos alapkoncepció pedig akkorra már az volt, hogy inkább a klasszikus mobilszolgáltatók építsék ki a hálózatokat úgy, hogy azok az előbb említett szektorok igényeit is ki tudják szolgálni. Ezeket a beruházásokat pedig az NMHH frekvenciahasználati díjkedvezménnyel ösztönzi. Az első egyetemi hálózat viszont egy harmadik koncepció alapján épülhet ki, amelynél a frekvenciát átengedő szolgáltató egyéb kompenzációban is részesülhet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Még midig terjednek a koronavírus témájú csaló levelek

hét jún 15 , 2020
A kiberbűnözők az új koronavírus miatt kialakult helyzetet – az elmúlt időszakban – többféle támadási módszerrel próbálták kihasználni. Legújabb stratégiájuk szerint Müller Cecília országos tisztifőorvos asszony és a Nemzeti Népegészségügyi Központ nevében küldött, feltehetően káros csatolmányt tartalmazó levelekkel kívánják megtéveszteni a felhasználókat. A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetéhez (NBSZ NKI) […]