Moszkva magyarázatot kér Amerikától, pedig otthon kellene szétnézni

Anatolij Antonov Oroszország washingtoni nagyköveteA washingtoni orosz nagykövetség Facebook-bejegyzésben kifogásolta, hogy szerinte a péntektől vasárnapig megtartott választások alatt az orosz Központi Választási Bizottság elleni kibertámadások felét amerikai területről indították. A diplomáciai képviselet magyarázatot kért erre. Ehhez képes nagyon nem befolyásolhatta érdemben az állítólagos amerikai beavatkozás a választást, hiszen úgy tűnik, durva csalások árán nyert Putyin pártja.

Ellenőrzik, de nem számolják újra a múlt hétvégén megtartott orosz parlamenti választások során Moszkvában leadott elektronikus távszavazatokat – közölte Alekszej Venegyiktov, a főváros választásmegfigyelő törzsének vezetője, a moszkvai társadalmi kamara elnökhelyettese. Venegyiktov, aki egyúttal az ellenzéki hangvételű Eho Moszkvi rádióadó főszerkesztője is, kijelentette, hogy nem az újraszámlálás jogi eljárásáról, hanem technikai ellenőrzésről van szó, az online szavazással kapcsolatos gyanú megerősítése vagy meg nem erősítése érdekében. Mint mondta, létrejön egy társadalmi auditcsoport is, Grigorij Melkonjanc, a Golosz választóvédelmi mozgalom társelnöke vezetésével. A moszkvai városi választási bizottság közölte, hogy a fővárosi választások mérlegét hivatalosan már megvonták, a voksok újraszámlálásáról pedig, beleértve az online szavazatokéról csak bíróság dönthet. Moszkvában több, mint kétmillióan jelentkeztek be online szavazásra, ami az összes jogosult csaknem egy harmadát jelenti. A regisztráltak 96 százaléka élt is a lehetőséggel.

A blockchain alapú elektronikus távszavazás mérlegének megvonása az urnazárást követően órákig elhúzódott, majd az eredményhirdetés erősen megváltoztatta az offline voksok összesítése utáni állást. Végül minden választókerületben a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltjei győztek. A kormánypárttal szembeni taktikai voksolást kezdeményező Alekszej Navalnij ellenzéki politikus az eredmények manipulálásával vádolta meg a hatóságokat. Gennagyij Zjuganov, a kommunisták elnöke azt közölte, hogy nem fogadja el a moszkvai online-szavazás mérlegét. Eduard Liszenko, a moszkvai városvezetés it-vezetője késlekedést az online szavazás eredményének kihirdetésében azzal magyarázta, hogy többször át kellett számolni a voksokat, mert a rendszernek van egy olyan funkciója, amely lehetővé teszi a szavazók számára a leadott szavazatok egy napon belüli utólagos módosítását, amivel majdnem háromszázezren éltek is. A Központi Választási Bizottság a szavazatok 100 százalékának összesítése alapján közölte, hogy a kormányzó Egységes Oroszország Párt 324 mandátumot szerzett a 450 fős alsóházban, amivel megőrizte alkotmányozó többségét.

Az ellenzéki média olyan független szakértőket idézett, akik szerint a kormánypárt ezt az eredményt csak csalással érhette el. Szergej Spilkin független választási azt állította, hogy az Egységes Oroszország 13,8 millió “abnormális” szavazatot kapott, és manipuláció nélkül csak 31-33 százalékot ért volna el, nem pedig csaknem ötvenet, ahogy azt a Központi Választási Bizottság bejelentette. Alekszej Kuprianov biológus és statisztikus szintén 30 százalék körüli valódi szavazattal kalkulált, Borisz Ovcsinnyikov adatelemző pedig úgy vélekedett, hogy az Egyesült Oroszországra leadott voksok legkevesebb fele hamisított. A választások előtti közvélemény-kutatások egyébként a kormánypártnál 30 százalék alatti támogatottságot mértek. A szabadságvesztésre ítélt Navalnij legközelebbi támogatói nem indulhattak el a választáson, mert az ellenzéki politikushoz köthető szervezeteket nyáron szélsőségessé nyilvánították és betiltották.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Offline: Kutatók Éjszakája az Óbudai Egyetemen

csü szept 23 , 2021
Robotokkal, izgalmas kísérletekkel, játékos-tudományos programokkal, szórakoztató laborbejárásokkal, inspiráló bemutatókkal várja az érdeklődőket az Óbudai Egyetem (ÓE) 2021. szeptember 24-én. A tavalyi, online programokkal ellentétben idén ismét személyesen lehet bepillantani a különböző tudományterületek titkaiba. A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén szeptember […]
egyetem előadó

Friss, ropogós