Bizarr behatolásra bukkanatak a csillagászok

Canis MajorisA Z Canis Majoris (Z CMa) nevű, születőfélben lévő kettőscsillag közvetlen közelében elrepülő idegen égitest nyomait fedezte fel egy nemzetközi kutatócsoport, magyar csillagászok részvételével.

A csillagászok három nagyteljesítményű távcsővel és rádióantenna rendszerrel készítettek képeket a Nagy Kutya csillagkép egyik fiatal csillagáról, amely a téli estéken Magyarországról is jól megfigyelhető. A képek arra utalnak, hogy a rendszerben található csillagkörüli por-és gázkorongot külső behatás érte. A felvételeken látható elnyúlt anyaghidak szerkezete azt sugallja, hogy egy, a Z CMa csillag közvetlen közelében elrepülő idegen égitest zavarhatta meg a korong egyébként homogén szerkezetét. A nyúlványok formája és iránya hozzásegítette a kutatókat ahhoz, hogy beazonosítsák a „behatolót”. Numerikus modellezéssel megmutatták, hogy a képeken újonnan felfedezett halvány pontforrás és a Z CMa korongjának gravitációs kölcsönhatása megmagyarázza a megfigyelt anyaghidakat.

„Egy idegen égitest elrepülése a csillag közelében izgalmas kérdéseket vet fel a fiatal csillagok fejlődése és a korongjukban születő bolygók sorsára vonatkozóan. Az elméletek alapján már korábban megjósolták a jelenséget, a Z CMa azon nagyon ritka esetek egyike, amikor ezt sikerült is megfigyelni” – emelik ki a közleményben, hozzátéve, hogy a Z CMa kettőscsillag-rendszer egyik izgalmas jellegzetessége, hogy mindkét csillaga időről-időre váratlan nagymértékű kifényesedést mutat. „Az, hogy egy fiatal csillagrendszerhez egy külső égitest nagyon közel halad el, magyarázhatja a kifényesedéseket. A gravitációs kölcsönhatás következtében ugyanis a korong anyagának egy része rövid idő alatt a csillagembrióra hullik, akár százszorosára növelve annak fényességét és befolyásolva a keletkező bolygócsírák fejlődését” – magyarázta Kóspál Ágnes, a publikáció egyik társszerzője.

A kutatásban a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont részéről Ábrahám Péter, Lei Chen és a már idézett Kóspál Ágnes vettek részt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Partner program, még kedvezőbb lehetőségek a CRM használathoz!

pén jan 14 , 2022
Ebben a bejegyzésben egy kifejezetten érdekes és hasznos partner programot mutatunk be, ami egy modern CRM rendszerhez köthető. Mindenképp szerettünk volna külön cikket szentelni a programnak, hiszen rajta keresztül minden érintett nyerhet. Hogy miként? Miért érdemes nekünk is részt venni a CRM partner programban? Mit nyerhetünk ezzel, és miként profitálhatnak […]
minicrm.hu

És még ez is...