Szenzációs dinoszauruszleletet „köszönhet” Texas a rendkívüli szárazságnak

Sauroposeidon lábnyomaTöbb mint 110 millió éves dinoszaurusznyomokat találtak egy kiszáradóban lévő folyó medrében Texasban, az amerikai állam dinoszauruszokról elnevezett nemzeti parkjában.

A Dinoszaurusz-völgyi Állami Park (Dinosaur Valley State Park) közleménye szerint a súlyos aszály nyomán a folyómeder szárazra került több pontján is találtak a földtörténeti őskorból, körülbelül 113 millió évvel ezelőttről származó nyomokat. Ezek közül több is a Sauroposeidonhoz tartozik, egy élőlényhez, amelynek a magassága nagyjából 18 méter lehetett, súlya pedig 44 tonna – nyilatkozott a park szóvivője a CNN televíziónak.

Ezenkívül sok lábnyomot találtak az Acrocanthosaurustól is, amelynek kifejlett példányai „csak” 4,5-5 méter magasak voltak, súlyuk pedig „csupán” hét tonnát nyomott. Az idei nyáron tapasztalt rendkívüli aszály a Texas állam középső részén, Dallas közelében található nemzeti parkon is rajta hagyta nyomait, folyója egy szakaszon teljesen kiszáradt, ami ugyanakkor lehetővé tette a felfedezést.

Az amerikai aszályfigyelő szolgálat (US Drought Monitos) adatai szerint múlt héten az Egyesült Államok déli részén fekvő állam területének 60 százalékát érintette az aszály két legsúlyosabb kategóriája.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Óva int a nemzeti lottótársaság

szo aug 27 , 2022
ShareTweetPinShareA Szerencsejáték Zrt. nevével és arculati elemeivel visszaélve adathalász tevékenységet folytatnak ismeretlenek — közölte a nemzeti lottótársaság. A közlemény szerint a megjelenésében az ötöslottóra utaló weboldalon nyereményjátékot hirdetve, a játékosokat megtévesztő módon bankkártya-adatokat kérnek el, amellyel utána visszaélhetnek. Az ismeretlenek által nyereményjátékként meghirdetett tevékenység a Szerencsejáték Zrt.-től független, abban a […]
Lottó Posta

És még ez is...