Megvan a globális válság ellenszere: tovább kell aludni

mobilKutatóknak sikerült összegezniük az emberiség alvási szokásait egy mobiltelefonos applikációval. A Science Advances című tudományos folyóiratban közölt tanulmány egyebek mellett arra a következtetésre jutott, hogy a nők általában fél órával többet alszanak mint a férfiak, s ez különösen jellemző 30 és 60 év közötti férfiakra. A kutatók azt mondják, hogy eredményeik hasznosíthatóak lesznek a “globális alvásválság” kezelésében. A Michigani Egyetem teamje eredetileg a jetlag (a kelet-nyugati irányú repülőutak során fellépő, időzóna-átlépések okozta fáradtság) leküzdésében akart segíteni a 2014-ben útjára bocsátott Entrain alkalmazással. A felhasználók azonban dönthettek úgy, hogy az alvási szokásaikról keletkező adatokat megosztják a kutatócsoporttal.

A felhalmozódott adatbázisból kiderült például, hogy Japánban és Szingapúrban az emberek átlag 7 óra 24 percet alszanak, míg Hollandiában 8 óra 12 percet. A briteknél közel 8 óra az átlag, csipetnyivel kevesebb mint a franciáknál. Egy-egy ország szokásai pedig meghatározóak az alvásra nézve — hangsúlyozzák. Minél tovább marad fenn éjszakánként egy ország, annál kevesebbet alszik. A kutatók egyike, Daniel Forger a BBC News-nak nyilatkozva azt mondta: “a társadalom arra sarkall bennünket, hogy későig maradjunk ébren, a biológiai óránk viszont megpróbál korán felkelteni minket, s e kettő között áldozatul esik az alvásidő; szerintünk erre vezethető vissza a globális alváshiány.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az EU-hoz fordulnának, ha a kormány blokkolja az Ubert

hét máj 9 , 2016
A legeslegkisebb parlamenti párt az Európai Unió fórumaihoz fordul, ha a kormány blokkolni fogja az Uber személyszállító szolgáltatás alkalmazását — nyilatkozta Szabadai Viktor, a párt budapesti választmányának elnöke. Szerinte az államnak a tisztességes verseny feltételeit kell megteremtenie, és nem a monopóliumokat. A mobilalkalmazások blokkolása Kínában és Észak-Koreában szokás, az unióban […]