Kicsit jobb most ukrán kutatónak lenni

ukrán tudósAz Európai Bizottság portált hozott létre az Ukrajnában dolgozó és az Ukrajnából elmenekült kutatók számára, hogy megkönnyítse hozzáférésüket az unió tudományos és kutatási kezdeményezéseihez és a támogatási lehetőségekhez – közölte a brüsszeli testület.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az Európai Kutatási Térség Ukrajna számára (ERA4Ukraine) nevű portál összefogja az uniós szintű tudományos kezdeményezéseket, felsorolva a támogatási szolgáltatásokat, jelenleg harminc országban. A portál biztosítani akarja, hogy az uniós tudományos, innovációs és kutatási programok sikeres ukrajnai kedvezményezettjei már most hozzájussanak a programokból származó finanszírozáshoz. Ezen kívül segíteni akarja az Ukrajnából elmenekült kutatókat lakhatási és álláslehetőségek felkutatásában, meg akarja könnyíteni okleveleik elismerését.

További uniós kezdeményezések közé tartozik a hozzáférés biztosítása az úgynevezett Science4Refugees programhoz, mely szakmai gyakorlatokat, részmunkaidős és teljes munkaidős állásokat kínál a menekült tudományos munkatársak számára . Ukrajna 2021 októberében írt alá csatlakozási megállapodást a Horizont Európa és az Euratom nevű uniós kutatási és képzési programokhoz. A megállapodás még nem lépett hatályba, mivel az ukrán fél részéről a ratifikációs folyamat késik, valamint megállt.

Az ukrajnai elleni orosz agresszió miatt az Európai Bizottság március 3-tól nem folytat együttműködési projekteket orosz tudományos szervezetekkel. Az unió felfüggesztette az orosz kutatási szervezeteket érintő projektek támogatási megállapodásainak előkészítését is, valamint az orosz szervezeteknek a már megkötött szerződések alapján teljesítendő kifizetéseket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Távgyógyító megoldást fejlesztett a Tigra vezette konzorcium

csü márc 24 , 2022
A Tigra vezette konzorcium egy négy és fél éves telemedicina szolgáltatásokat fejlesztő, uniós támogatású  programot zárt le. Hoffmann Zoltán, a konzorciumvezető Tigra Kft. innovációs igazgatója közölte, a 2,486 milliárd forintos projekt – melyben a Di-Care Zrt., iCollWare Kft. és az Óbudai Egyetem is részt vett – költségeinek csaknem 74 százalékát […]
telemedicina netDoktor

Friss, ropogós