Az egész népet kellene, legalább középiskolás fokon taní-tani!

Kiss-György MátéOktatni kell a társadalmat a mesterséges intelligencia (MI) visszaéléseiről, veszélyeiről – véli Kiss-György Máté.

Az Asura Group Holding Zrt.** leányvállalata, az Asura Technologies Zrt. (egyik) vezetője egy televíziós műsorban a MI-t gyűjtőfogalomként definiálta, amelyen belül több ág létezik, ahol algoritmusok adathalmazokat elemeznek, majd eredményeket generálnak. Tehát a MI algoritmusok összessége. Kiss-György szerint a MI-nek rengeteg előnye van, ugyanakkor van egy „túloldala, visszaélése” is, amit meg kell értetni a társadalommal. Példaként említette, hogy olyan adathalmazokat, videókat, képeket, arcokat lehet vele létrehozni, amelyek nem is léteznek, és ez nagyon veszélyes. Hozzátette, egyetemi szinten már jelen van az efféle oktatás, de a középiskolai informatikai órákon is foglalkozni kellene vele.

Az Asura Technologies tulajdonosaiA cégvezető szólt arról is, hogy a MI miatt „súlyos társadalmi rendváltozás lesz”, munkafolyamatokat, munkahelyek tömegét fogják automatizálni. Kiemelte: ez a tudomány nagyon gyorsan és szabályozatlanul halad. Kiss-György úgy véli, ezeket a folyamatokat nem lehet elkerülni, és kérdés, hogy „mennyire lesz sebezve a társadalom”. Véleménye szerint nem adaptálódunk elég gyorsan ahhoz képest, amilyen hatásokat a mesterséges intelligencia által elért fejlődés eredményezni fog, ezért fontos a politikai és jogi szintű szabályozás mellett az oktatás is.

Az Asura Technologies vezetője szerint, mindezen túl a MI-nek rengeteg előnye is van. Példaként megemlítette, hogy az orvostudományban olyan szintű sebességre gyorsul majd ennek köszönhetően az elemző rendszereknek a képessége, ami nagy fejlődést jelenthet akár a  rákkutatásban, de az ipar, a videóanalitika, a biztonságtechnika és a városellenőrzés területén is nagy jelentősége van a mesterséges intelligenciának.

** Az Asura Group Holding Zrt. (korábban Sentinel Holding Zrt.) tulajdonosa a Winkler Balázs vezette EXIM Exportösztönző Magántőkealap.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új szakmákat teremt a mesterséges intelligencia

pén dec 22 , 2023
ShareTweetPinShareA mesterséges intelligencia (MI) mélyreható változásokat hoz: hatással van a társadalomra, a technológia fejlődésre is — állítja Fekete Csaba Csongor. A két főt foglalkoztató, tavaly 103 millió forint bevételt elérő HolistiCRM Kft. ügyvezetője, MI-szakértő szerint az utóbbi évben rengeteg írást született az MI által veszélyeztetett szakmákkal kapcsolatban, de kevés figyelmet […]
Fekete Csaba Csongor, a HolistiCRM Kft.

És még ez is...