Zsámboki: kedvezőtlen a gazdasági környezet

Zsámboki Gábor, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. vezérigazgatójaAz ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. konszolidált nettó árbevétele 26,175 milliárd forintot tett ki idén az első fél évben, ami 13 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A társaság féléves vezetőségi beszámolójából kiderül az is, hogy a konszolidált adózás, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (EBITDA) éves összevetésben 2,71 százalékkal, 3,717 milliárd forintra nőtt. A beszámoló szerint az árbevételen belül a stratégiai termékszegmensek közül a biztonsági termékek, megoldások forgalma 12,8 milliárd forintot tett ki, ami 68 százalékos növekedés 2022 első hat hónapjához képest. A nyomtatványgyártás, megszemélyesítés, adatfeldolgozás árbevétele viszont idén az első fél évben az előző év azonos időszakához képest 22 százalékkal 5,4 milliárd forintra, a kártyagyártás forgalma pedig 9 százalékkal 6,6 milliárd forintra mérséklődött. A teljes árbevétel 95 százalékát a stratégiai termékszegmensek adták. A társaság export-árbevétele 2023 első fél évében 12,9 milliárd forint volt, amely 4,7 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbi értéknél.

Csak a gond: árfolyamok, kamatok, szolgáltatások

Zsámboki Gábor, a vállalat vezérigazgatója kiemelkedő teljesítménynek értékelte, hogy a nyomda húsz éves exportpiaci terjeszkedése során csaknem ötven százalékra emelkedett az exportértékesítés aránya az árbevételben. A növekedéshez nagy mértékben járult hozzá az angolai projekt első szakaszaként az útlevélkibocsátó rendszer kiépítési feladatai kapcsán elhatárolt árbevétel. A megugrott biztonsági termékek és megoldások szegmens bevételhez az angolai projekt mellett jelentősen hozzájárulnak a nemzetközi piacokra gyártott útlevelek és egyéb papír alapú biztonsági dokumentumok. A vezérigazgató ugyanakkor jelezte, eredményükre még mindig hatással van a kedvezőtlen gazdasági környezet, egyebek között az árfolyamok és kamatok negatív hatása, valamint a szolgáltatások jelentős költségemelkedése.

A közlemény szerint az 1851-ben alapított társaság – korábbi nevén Állami Nyomda – Magyarország egyik legnagyobb, a kelet-és közép-európai régió vezető biztonsági nyomdája. Az ANY Biztonsági Nyomda csoport kilenc társaságból áll: Magyarországon öt, Romániában kettő, Szlovákiában és Moldovában egy-egy telephellyel működik. A társaság stratégiája a biztonságos személy- és termékazonosításra, valamint a fizetést támogató termékekre fókuszál. A vállalat tevékenységét olyan referenciák jellemzik, mint a magyarországi elektronikus személyazonosító okmánykártyák előállítása és megszemélyesítése, biometrikus útlevelek, vízumok és zárjegyek szállítása. Exporttevékenységének köszönhetően termékeit több mint 50 országba szállítja.

A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. (NISZ) a Pénzjegynyomda Zrt. és az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. konzorciumát bízta meg a következő kilenc évre a magyarországi okmányok gyártásával és megszemélyesítésével. A 2022. március 1-étől hatályos a szerződés szerint a konzorcium lett megbízva a magyarországi „A”, „B” és „C” okmányvédelmi kategóriába sorolt biztonsági okmányok és tartozékaik, valamint biztonsági okmánynak nem minősülő termékek előállítására és kiegészítő szolgáltatások nyújtására. A szerződés értelmében továbbra is a konzorcium végzi többek között az útlevél, az elektronikus személyazonosító igazolvány, a vezetői engedély, a gépjármű törzskönyv, a lakcímkártya, az anyakönyvi kivonatok és a forgalmi engedély gyártását és megszemélyesítését. A keretszerződés 2030. december 31-éig érvényes, az állampolgárok okmányigénylésének függvényében a maximálisan lehívható keretösszeg értékhatára 115 milliárd forint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Használt laptop vásárlás olcsón, de kifogástalan teljesítménnyel

pén aug 18 , 2023
Kivitelezhető-e a használt laptop vásárlás olcsón, mégis magas szintű teljesítménnyel? A válasz olyannyira igen, hogy külön cikket is szenteltünk a részletezésének. Meg fogjuk tehát mutatni, miként lehetséges mindez. Csak remélni tudjuk, hogy a cikkben részletezett szempontok és irányelvek praktikus segédletet biztosítanak majd a tudatos beszerzéshez. Felvezetésként ennyi talán elég is, […]
hasznaltlaptop.eu

És még ez is...