Berlinben bemutatták a magyar MI ökoszisztémát

A Magyar Mesterséges Intelligencia bemutatkozik BerlinbenA berlini magyar nagykövetség rendezvényén mutatták be a magyar mesterséges intelligencia ökoszisztémát.

„Cél, hogy együttműködéseket alakítsunk ki a magyar és német ökoszisztémában működő kutatóintézetek, egyetemek és gazdasági társaságok között” – nyilatkozta Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára.

A rendezvényen Györkös Péter nagykövet tartott bevezetőt, majd Bódis beszélt arról, mekkora potenciált jelent a magyar gazdaság számára a mesterséges intelligencia ökoszisztéma, illetve ez miként illeszkedik az innovációs stratégiákba. Német részről kutatóintézeti vezetők, egyetemek szakmai és gazdasági szervezetek képviselői vesznek részt az eseményen.

A találkozón bemutatták a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumot, valamint a több mint négyszáz szervezetet tömörítő Mesterséges Intelligencia Koalíciót (MI Koalíció) Utóbbi azért jött létre, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön. A témában Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke, az Ericsson Magyarország képviseletében tartott online előadást.

Bódis felidézte, hogy az MI Koalíció 2018-ban alakult meg, ez volt az első olyan struktúra, amely összehozta a mesterséges intelligencia ökoszisztéma magyarországi szereplőit. Az MI Koalíció tevékenysége nyomán jött létre egy kormányhatározattal a Mesterséges Intelligencia Stratégia, ez a 2020-2030 közötti időszakra határozza meg a teendőket, amelyeket el kell végezni annak érdekében, hogy a mesterséges intelligencia hozzájáruljon a magyar gazdasági eredményekhez és a társadalom jólétéhez.

„Ez egy nagyon masszív technológiai trend, rengeteg befektetés irányul a mesterséges intelligenciába, alapjaiban változtatja meg a legtöbb iparág működését, gondoljunk például a ChatGTP-re. A mesterséges intelligenciának matematikai és hálózatelméleti alapjai vannak, és ebben világszínvonalú magyar kutatók voltak és vannak, korábban Neumann János és Erdős Pál, napjainkban Barabási Albert László. Erősek vagyunk a vállalati oldalon is, itt Berlinben szóltam az AImotive startup cégről, amelyet a Stellantis csoport a hírek szerint 300 millió euróért vásárolt fel” – mondta Bódis. Hozzátette: a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratóriumba, annak kutatásaiba az állam 2020 és 2025 között 12 milliárd forintot fektet be; ez a platform fogja össze, készteti együttműködésre a magyarországi kutatóintézeteket és a vállalati szektort.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A mesterséges intelligencia fejlesztések felfüggesztését követelik

hét ápr 3 , 2023
A technológiai ipar vezető szereplői nyílt levélben sürgették a mesterséges intelligencia fejlesztések azonnali felfüggesztését a társadalmat fenyegető kockázatok miatt. Az Élet Jövője Intézet (Future of Life Institute) által kiadott dokumentumot mintegy ezren írták alá, köztük Elon Musk, a Twitter tulajdonosa, a Tesla alapítója, valamint Steve Wozniak, az Apple társalapítója. A […]
mesterséges intelligencia

És még ez is...