Új szakmákat teremt a mesterséges intelligencia

Fekete Csaba Csongor, a HolistiCRM Kft.A mesterséges intelligencia (MI) mélyreható változásokat hoz: hatással van a társadalomra, a technológia fejlődésre is — állítja Fekete Csaba Csongor.

A két főt foglalkoztató, tavaly 103 millió forint bevételt elérő HolistiCRM Kft. ügyvezetője, MI-szakértő szerint az utóbbi évben rengeteg írást született az MI által veszélyeztetett szakmákkal kapcsolatban, de kevés figyelmet kapott az, hogy milyen új lehetőségeket teremt. A felnőttképzési szektor már reagált a trendekre, és olyan tanfolyamokat kínál, amelyek az MI különböző területein adnak felkészítést, például a chatGPT prompter használatára.

Felhasználói eszközök szakértői

Az MI felhasználói eszközök szakértői olyan szakemberek, akik az MI alkalmazásában specializálódtak, különös tekintettel az olyan felhasználói eszközökre, mint például a ChatGPT vagy a DALL-E. Mély ismeretekkel rendelkeznek ezekről a specifikus eszközökről és segíteni tudnak a felhasználóknak a hatékony promptok írásában (azaz a hatékony szöveges utasítások megfogalmazásában az MI alapú eszközök használata során). Ezek a szakértők támogatást nyújtanak a felhasználóknak az MI eszközök hatékonyabb használatához és optimalizálásához. Folyamatosan nyomon követik az MI területén történő fejlesztéseket és újításokat, ami segíti őket abban, hogy mindig naprakészek legyenek a legújabb trendekkel és technológiákkal kapcsolatban.

Elméleti, filozófiai hátterű management tanácsadók, futurológusok

Ezeknek a szakembereknek az elsődleges feladata az MI alapvető elméleti kérdéseinek megértése és elemzése. Ez magában foglalhatja az intelligencia definícióját, az MI működési elveit, és az algoritmusok mögötti alapelveket.

A filozófiai megközelítés révén segítenek értelmezni az MI-t társadalmi és etikai szempontból. Képesek átgondolni az MI alkalmazásainak társadalmi következményeit és, hogy miként illeszkedik ez a technológia a szélesebb társadalmi keretekbe.
A futurológusok a várható trendeket elemzik az MI terén, beleértve azokat az innovációkat, amelyek változásokat hoznak a társadalomban és a gazdaságban. Ez segíti az előrejelzéseket és a hosszú távú tervezést. A futurológusok segítik a jogi és etikai keretek kidolgozását, amelyek támogathatják az MI felelős alkalmazását.

Ezen szakemberek közös célja, hogy segítsenek a társadalomnak megérteni és megfelelően reagálni az MI technológia fejlődésére. Ezzel együtt hozzájárulnak az MI szabályozási és etikai kereteinek kialakításához, amelyek támogatják az emberek jogait és az MI felelős alkalmazását a mindennapi életben és a szervezetek vezetésében a versenyképesség fenntartása mellett.

Egyedi MI modellek oktatására és bevezetésére képzett, tapasztalt szakértők

Ők azok a szakemberek, akik képesek egyedi MI modellek létrehozására, oktatására, valamint azok hatékony bevezetésére.
Először azonosítják az üzleti vagy ipari igényeket, amelyekre egy egyedi MI modell megoldást nyújt. Ezt követően kifejlesztik azokat az egyedi MI modelleket, amelyek alkalmasak a konkrét probléma megoldására. Ez magában foglalja a megfelelő algoritmusok, adatfeldolgozási stratégiák és értékelési metrikák meghatározását és kidolgozását. A szakértők nem csak maguk készítik el az MI modelleket, hanem oktatják és továbbképzik a felhasználókat és más szakembereket a modellek használatára.

MI Foundation modelleket, PyTorch/TensorFlow keretrendszereket fejlesztők

Olyan szakemberek, akik közvetlenül részt vesznek olyan alapvető MI modellek és keretrendszerek fejlesztésében, amelyek a széles körű alkalmazásokhoz szolgálnak alapul; például OpenMI, Google, NVIDIA vagy a Meta szintű rendszerek. Tevékenységük a kutatásfejlesztés, ők hozzák létre azokat az eszközöket és technológiákat, amelyek lehetővé teszik az MI rendszerek működését. Az általuk készített modelleket gyakran „foundation” vagy „alap” modelleknek nevezik. A foundation modelleket nagy mennyiségű adaton tanították, és ezekre később specifikus feladatokra adaptálhatók, transzformálhatóak.

A PyTorch és TensorFlow két népszerű, nyílt forráskódú tanulási keretrendszer, amelyeket széles körben alkalmaznak MI alkalmazások fejlesztéséhez. Azt, hogy egy fejlesztő melyik keretrendszerben kezd dolgozni, az függ a projekt specifikációjától.

„A fenti specialisták alkotják az MI szakértői réteget, akik számos területen járulnak hozzá az MI technológia fejlődéséhez és alkalmazásához a mindennapi életben. Ezeknek köszönhetően sokkal gyorsabban tudunk vállalatok és ügyfeleik számára értéket teremteni. Kíváncsiak vagyunk, hogy a jövőben milyen további utakat nyit az MI, milyen lehetőségeket fog még teremteni, hogyan fognak tevékenységek átalakulni” – foglalta össze kategorizálását Fekete.

Az MI kétségtelenül formál a világon, de nem csak veszélyekkel jár, hanem sokkal több új lehetőségeket is teremt. A szakértők aktívan reagálnak a változásokra, biztosítva, hogy az MI felelős és hatékony eszköz maradjon a társadalom és az ipar számára. Ahogy az MI tovább fejlődik, a különböző szakemberek összefogva járulnak hozzá a technológia felelős és etikus irányításához, nyitva egy olyan jövő felé, amelyben az MI valódi pozitív változásokat hoz az életünkben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új szuperszámítógéppel erősödött az Európai Unió

pén dec 22 , 2023
ShareTweetPinShareBarcelonában átadták a MareNostrum 5 elnevezésű legújabb világszínvonalú európai szuperszámítógépet. Az Európai Bizottság közleménye szerint a 207 millió euróba kerülő MareNostrum 5 jelenleg egyike a világ tíz legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének, melynek a Barcelona Supercomputing Center ad otthont. Az eszköz márciustól lesz hozzáférhető az európai tudományos és ipari felhasználók széles köre […]
MareNostrum 5 szuperszámítógép

És még ez is...