Központosított elektronikus közlekedési vizsgáztatás 1,8 milliárdból

A közlekedési vizsgáztatásban központosított elektronikus rendszert vezettek be az Európai Unió 1,8 milliárdjából.

A KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet közleménye szerint egyszerűbbé és gyorsabbá tette a jogosítvány megszerzését a teljes körű elektronikus ügyintézés, amely több lehetőséget biztosít a képzőszerveknek a tanulók magas szintű tájékoztatására és oktatására is. Az online vizsgajelentkezéssel a képzőszervek adminisztratív terhei jelentősen csökkennek, megszűnik az ügyfélszolgálatokon történő sorban állás és a papíralapú ügyintézés. Egyszerűsödtek a vizsgadíjak befizetései is, a korábbi folyamatok most már számítógépről és okostelefonról is elvégezhetők.

A tanulók ügyfélkapun keresztül is elindíthatják jelentkezésüket a gépjárművezetői képzésre, ahol megjelölhetik a választott autósiskolát. További újdonság, hogy a vizsgára jelentkezők az ország bármely pontján, a meghirdetett vizsgaidőpontok közül bárhová jelentkezhetnek. Egy esetleges sikertelen számítógépes elméleti vizsga esetén a tanuló a vizsgaközpont ügyfélszolgálatain önállóan foglalhat új vizsgaidőpontot. A projekt részeként készült el az uton.kti.hu weboldal, amely a járművek műszaki vizsgálatainak adatairól nyújt tájékoztatást; a rendszer adatbázisokkal segíti a gépkocsivásárlást és -értékesítést.

Magyarországon évente több mint félmillió közlekedési vizsgaeseményt regisztrálnak, közülük közel 400 ezer a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzésére irányul. Ezen felül 60-70 ezer alkalommal már dolgozó vagy leendő hivatásos járművezetők adnak számot tudásukról. A projekt gazdája az Építési és Közlekedési Minisztérium volt, a fejlesztés megvalósításában pedig részt vett a közlekedéstudományi intézet mellett a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség is. A fejlesztés 1,8 milliárd forintos európai uniós vissza nem térítendő támogatással valósult meg. Köszönjük EU!


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Sütőedények, sütőformák, tortaformák számtalan kialakításban

hét szept 18 , 2023
A konyhában tenni-venni szeretők mindig nagy gonddal válogatják ki, melyek azok a konyhai kiegészítők, edények, lábasok, amelyek szükségesek a számukra elégségesnek mondható konyhai tevékenységek megvalósításához. Akár most kezdi valaki az új életét egy lakásban vagy csak szeretné megújítani a kellékeit, vannak olyan eszközök, amelyek mindenképpen nélkülözhetetlenek egy zökkenőmentes főzés vagy […]
tramontina.hu

És még ez is...