Harmadszor került a GVH célkeresztjébe a HelloPay

HelloPayA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) újabb vizsgálatot indított a HelloPay Zrt. ellen, mert a társaság vélhetően tisztességtelen nyomást gyakorolt a fogyasztókra az „elvárt” borravaló mértékéről – közölte a versenyhatóság.

A közlemény szerint a fesztivál, rendezvény és vendéglátóhely készpénzmentes fizetési rendszerét biztosító társaság a hatóság gyanúja szerint – a korábbi bírságok ellenére – olyan tisztességtelen gyakorlatot folytat a terminálok borravaló-választási folyamata során, amellyel többlet-döntéshozatalra kényszeríti a fogyasztókat. A GVH 2019 végén húszmillió forintra bírságolta a céget, amiért fizetőtermináljain alapbeállításként alkalmazta a tíz százalékos borravalót. A versenyhatóság akkor megengedhetetlen pszichés nyomásnak nevezte, hogy a tíz százalék mindig hozzáadódik a fizetendő összeghez, ha a vásárló azt nem módosítja. 2021 végén újabb eljárást indított a GVH a cég ellen és hatmillió forintos bírságot szabtak ki, amiért a hatósági tilalom ellenére is folytatta a tisztességtelen gyakorlatot, vagyis alapbeállításként továbbra is a tíz százalékos borravaló fizetési lehetőségét ajánlotta fel a rendszer.

A most indult versenyhatósági eljárás ismételten a cég termináljain végbemenő kártyás fizetések borravaló-választási folyamatának tisztességességét vizsgálja, mivel a szolgáltató – különös tekintettel a terminálhasználat jellemző időzítésére, helyére, jellegére – valószínűleg jogsértően készteti döntéshozatalra a fogyasztókat az eredeti ügyleti döntésükön (például étel-, ital-, ajándékvásárlás) felül – közölte a hatóság. A rendszer vizuális kialakítása, a betűméret, illetve az előre meghatározott tájékoztatás (például „Kérjük állítsa be a borravaló mértékét: 0-20 százalék”) ugyanis gátolhatja a fogyasztókat abban, hogy önállóan, befolyásmentesen dönthessenek. A GVH hangsúlyozta: a versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette. A versenyhatóságnak három hónapja van az eljárás lefolytatására, amely két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Úgy tűnik tényleg távozik Palkovics

csü nov 10 , 2022
ShareTweetPinShareMeg nem erősített hírek szerint (lásd keretes) lemondott Palkovics László. „Nem erre szerződtem” – állítólag ezt mondta kollégáinak a technológiai és ipari miniszter. A miniszter állítólag azért dobta be a törülközőt, mert az energiaügyeket elvették a minisztériumától és a tervek szerint önálló tárca fogja majd felügyelni a területet. Hírek szerint […]
Palkovics László

És még ez is...