Úgy tűnik tényleg távozik Palkovics

Palkovics LászlóMeg nem erősített hírek szerint (lásd keretes) lemondott Palkovics László. „Nem erre szerződtem” – állítólag ezt mondta kollégáinak a technológiai és ipari miniszter.

A miniszter állítólag azért dobta be a törülközőt, mert az energiaügyeket elvették a minisztériumától és a tervek szerint önálló tárca fogja majd felügyelni a területet. Hírek szerint Palkovics háttérbe szorításának folyamata régóta tart, azonban most már közvetlen konfliktusba került a külgazdasági és külügyminiszterrel, akinek az embereit nem akarta beengedni a minisztériumába. Más források szerint Palkovics lemondása mögött az áll, hogy a miniszterelnök elfogadta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, amelyben egy önálló energetikai minisztérium felállítását indítványozta. Egyes hírek szerint az új energetikai tárcát az ismert üzletember, Lantos Csaba közgazdász vezetheti majd, a közlekedés pedig valószínűleg Lázár Jánoshoz kerülhet. Mindenesetre a miniszter távozásának hírét több forrás több médiumnak megerősítette. Nem először adta be a lemondását a kormány egykor az egyik legnagyobb hatalmú minisztere, ám úgy tűnik, hogy a miniszterelnök már elfogadta azt.

Pedig Palkovics „brillírozott” az energiaügyek területén (IS), lásd a szélerőművek tiltását vagy az energiaválság kellős közepén a napelemmizériát. Nagyon kevesen tettek többet Magyarország tönkretételéért, mint a mindent legyőző akaratot megtestesítő miniszter. Palkovics felel a gyakorlatilag soha meg nem térülő Belgrád-Budapest vasútvonalért, a CEU elüldözéséért, az egyetemek alapítványi kézbe játszásáért, a Színművészeti Egyetem beszántásáért, az Akadémia kutatóhálózatának einstandjáért, a Fudan Egyetem esetleges magyarországi letelepedéséért, vagy a Meteorológiai Szolgálat vezetőinek menesztéséért. De itt van még a friss Kréta-botrány is: egy hekkertámadás során a diákok adatai – többek között a fogyatékosságukról, magatartászavarukról, egészségügyi adataik – kerülhettek illetéktelenek kezébe. A Kréta rendszer fejlesztése és üzemeltetése, amely kezelte és tárolta a fenti adatokat, hírek szerint Palkovics korábbi üzlettársának cégéhez kapcsolható, amelybe az elmúlt években szinte számolatlanul kapta a közpénzt. Némi mentség Palkovics számára, hogy az igazi felelősség nem az ő vállát nyomja, ő csak végrehajtó volt. És egy megjegyzés: tudós emberhez méltatlan volt a tevékenysége.

A Miniszterelnökség reagált a Palkovics László távozásáról szóló hírekre. E szerint a Miniszterelnökség tájékoztatni fogja a nyilvánosságot, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik. „A kormány tagjairól a miniszterelnök dönt, amennyiben a kormány szerkezetében változás történik, arról a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk” — olvasható a hírt se nem megerősítő, se nem cáfoló közleményben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Lenyomná a Flatio az Airbnb-t Budapesten

csü nov 10 , 2022
A középtávú lakhatási megoldásokat kínáló platform, a Flatio bejelentette, hogy tovább bővíti magyarországi tevékenységét annak érdekében, hogy hazánk első számú lakás bérleti szolgáltatójává váljon a digitális nomádok számára. A cseh Flatio, amely 481 bérbeadót képvisel és 1487 magyarországi ingatlant kínál a platformján, 2018 óta biztosít szállást diákoknak és munkavállalóknak Magyarországon. […]
Radim Rezek, a Flatio alapítója és vezérigazgatója

És még ez is...